Szukaj

słowo pochodzi z języka łacińskiego – „alba” oznacza „biała” i jest to wewnętrzna część skórki cytrusów, z której wyrabia się pektynę.fot.: 123rf.com
– niezwykle delikatne, wyselekcjonowane kawałki szpiku wołowego, baraniego lub cielęcego, które w kuchni francuskiej służą do przybrania słonych tart, tymbalików i vol-au-vent, jak również są...
również amuse-bouche, z języka francuskiego  jest to drobna przekąska podawana jako poczęstunek dla rozbudzenia kubków smakowych gości przed posiłkiem właściwym.Wielkość amuse-gueule to jeden,...
to inaczej sardela, Engraulis encrasicholus, bardzo aromatyczna i słona ryba morska z rodziny śledziowatych. Świeże anchois można smażyć lub marynować. Najpopularniejsze są solone, w zalewie,...
pochodzące z języka francuskiego „aspic” określenie mięsa lub ryby w galarecie.W kuchni staropolskiej przyrządzany był z gotowanych pulard, kapłonów, lub ryb, podawany na zimno w przezroczystej...