Szukaj

masa wykonana z czekolady i śmietany kremówki. Otrzymuje się ją poprzez wymieszanie podgrzanej do temperatury wrzenia śmietany z posiekaną czekoladą. Po rozpuszczeniu czekolady w śmietanie oba...
rodzaj makaronu jajecznego o charakterystycznym kształcie małych, prążkowanych rurek o ukośnych końcówkach. Garganelli powstaje poprzez zawijanie makaronowego ciasta w kształcie kwadratu.fot:...
słowo pochodzi z języka francuskiego i oznacza glazurowanie. Jest to czynność mająca na celu nadanie produktom błyszczącej powierzchni. W przypadku ciast będzie to lukrowanie, a w przypadku mięs –...
Gluten to białko, które występuje w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies - a także w zbożach będących krzyżówką wymienionych. Obecność glutenu w mące wpływa na wyrastanie i...
Granat jest owocem jagodowym krzewu Punica granatum (granatowiec właściwy), uprawianym w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Słodko-kwaskowaty owoc o twardej, grubej skórce posiada czerwony miąż,...
jest francuskim, choć używanym w wielu krajach określeniem zapiekanki, jak również zapiekania potraw posypanych tartym serem lub bułką tartą.fot: istockphoto.com
ekstrakt z miąższu granatu. Połączony z wodą tworzy  niezwykle orzeźwiający napój o intensywnym, czerwonym kolorze. Stosowany również do koktajli i w cukiernictwie.fot: 123rf.com