Szukaj

bardzo słodkie ciastko przyrządzane z ciasta filo, orzechów, migdałów, cukru i syropu cukrowego lub miodu. Pochodząca z Turcji oryginalna receptura znalazła szerokie zastosowanie w kuchniach Azji...
urządzenie gastronomiczne służące do utrzymywania potraw przez dłuższy czas w cieple. Z języka francuskiego  bain marie, czyli kąpiel wodna.fot: sxc.hu
danie wywodzące się z kuchni polskiej. W jego składzie znajdują się mleko, migdały, galareta i rosół, czasem również suszony ryż.
krótkie obgotowywanie – przede wszystkim warzyw w celu delikatnego ich zmiękczenia, z zachowaniem chrupkości i składników odżywczych. Proces blanszowania powinien być przerwany szybko poprzez...
w języku francuskim - sposób krojenia warzyw w bardzo drobną kostkę. Więcej metod krojenia znajdziesz TUTAJ. 
ser z bundzu owczego, miękki, podpuszczkowy, o wyraźnym smaku. Produkowany jest przez górali w Polsce, Czechach, na Słowacji i w Rumunii.