Szukaj

10 najlepszych przepisów kulinarnych 2012

Z małym poślizgiem, ale jest. Przegląd najpopularniejszych przepisów na blogu powstał na bazie statystyk, ale przesianych. Nie chciałam, aby w rankingu pojawiły się te, które wybrał głównie Google - to w końcu nie 'walka" na dobre wypozycjonowanie.

Pominełam te, które uplasowały się w czołówce, ale są 'tylko" przepisami podstawowymi oraz wpisy, które - choć popularne - przepisami nie są.

Przechodząc do rzeczy, oto 10 najczęściej oglądanych, gotowanych bądź pieczonych w roku 2012 przepisów na blogu.


Ciasto z jabłkami

Jak się okazuje, w prostocie siła. Ale nie tylko. To ciasto z jabłkami nie jest zwykłym ucieranym. To drożdżowy wypiek, który nie wymaga wyrastania, jest niesamowicie aromatyczny, maślany i wilgotny. A jego pzygotowanie zajmuje niewiele czasu. To chyba najczęściej pieczone przeze mnie ciasto z owocami.

Po przepis zapraszam tutaj.

Ciasto z jabłkami

 

Delikatnie śliwkowy sernik z cynamonem

Zdeklasował niezwykle popularny sernik waniliowy z solonym karmelem. Mimo, że pojawił się z końcem listopada i siłą rzeczy, a raczej czasu nie miał "prawa" wejść w listę. Wasz odzew na pojawienie się tego ciasta był jednak ogromny.

Po przepis zapraszam tutaj

Sernik z cynamonem

 

Quiche z cukinią i bryndzą

Powiem krótko - czekam na cukiniowy sezon!

Po przepis zapraszam tutaj

Quiche z cukinią

 

Rogale świętomarcińskie

Przepis, z wykonania którego jestem dumna. Włożyłam w niego dużo zaangażowania i pracy. W dobie przepisów express i light ten wypiek to prawdziwa perełka naszej kulinarnej kultury, którą trzeba celebrować. To jak - spotykamy się tu 11 listopada?

Po przepis zapraszam tutaj.

Rogale świętomarcińskie

 

Tort malinowy, czyli... tarta z malinami z roku 1686

Jak się okazuje, lubicie kulinarne perełki. Malinowa tarta w wydaniu "prościej się nie da, za to jak smakuje!" to pierwszy z przepisów Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów. Obiecuję sięgnąć po nią jeszcze nie raz i przywrócić do życia najstarsze polskie przepisy kulinarne.

Po przepis zapraszam tutaj

Tarta malinowa

x

Ciasto drożdżowe z borówkami

Rodzinny klasyk. Nic dodać, nic ująć.

Po przepis zapraszam tutaj

Ciasto drożdżowe z borówkami

x

Muffiny ze śliwkami, kruszonką i cynamonem

Może dlatego, że kochacie muffiny, a może dlatego, że jak ja  - połączenie śliwek i cynamonu.

Po przepis zapraszam tutaj

Muffiny ze śliwkami

 

Spaghetti z Campodimele. Ze szparagami i czerwonym sosem

Czy to dlatego, że każdy pragnie długowieczności, czy też z powodu doskonałej kompatybilności składników i powiewu lata - z pewnością to danie w szparagowym sezonie można jeść na okrągło.

Po przepis zapraszam tutaj

Spaghetti z Campodimele

 

Krem z pieczonych buraków i papryki. Z owczym serem

Mały eksperyment zyskał Waszą zdecydowaną aprobatę. Ja uwielbiam! Buraki nabrały w tym kremie nowego wymiaru, który smakuje nawet na zimno ;-)

Po przepis zapraszam tutaj

Krem z buraków i papryki

 

Dorsz z bobem, rzodkiewką i sosem z sałaty

Blanszowaną rzodkiewkę i sos z sałaty mogę o każdej porze dnia i nocy. Fantastyczne, odświeżające danie na lato. Cieszę się, że zmieściło się w dziesiątce, bo jest godne pojawienia się w Waszych kuchniach :-)

Po przepis zapraszam tutaj

Dorsz z bobem

Tagi:

Komentarze

Maja (niezweryfikowany)

Pani Renato,

Dziekuje! Trafilam na Pani blog chyba dwa lata temu, i wracam do Pani zawsze, po wszystkie przepisy.
Jest Pani wyjatkowa - koipiuje Lamie - blog jest prosty i elegancki, przepisy - fenomenalne.

Wlasnie mam Pani placek ze sliwkami - ten z drozdzami instant - w piekarniku.

Pani skorka pomaranczowa (kandyzowana), zrobila furore wsrod moich znajomych, ach, biscotti ze skorka pomaranczowa i zurawina...

Raz jeszcze dziekuje, i powodzenia!

13 września 2015 - 04:32
Kucharenka (niezweryfikowany)

Droga Reniu kiedy coś nowego napiszesz ?:) Ja czekam i czekam niecierpliwie:)

14 lutego 2013 - 14:42
Renata Targosz

Nawet nie wiesz, jakie mam wyrzuty sumienia, że moja akywność ostatnio spadła, więc chyba w kolejnym wpisie się wytłumaczę ;) Moja doba diametralnie się skurczyła, ale to przejściowe, więc o jeszcze trochę cierpliwości Ciebie i wszystkich poproszę ;)

14 lutego 2013 - 20:49
Kucharenka (niezweryfikowany)

No jasne wiadomo, że różne okresy człowiek w życiu ma:) Chciałam tylko powiedzieć, że tęsknię za wpisami, ale każdy rozumie że z długością doby różnie bywa:) Wszystkiego dobrego!:)

15 lutego 2013 - 22:56
Mist (niezweryfikowany)

Fajny artykuł, kilku z tych potraw w ogóle nie znałam. Mój numer jeden to spaghetti :D Chyba pokuszę się o zrobienie czegoś takiego, wygląda naprawdę fantastycznie :) Pozdrawiam.

28 stycznia 2013 - 10:00
Nat. (niezweryfikowany)

Ja zgłoszę się po rogala marcińskiego bo nigdy nie piekłam, chociaż nie wiem czy się odważę czy tylko przyjdę popatrzeć na zdjęcia :) Krem, spagetti, muffiny i ciasto jabłkowe robiłam, pycha!!! I też poczekam na cukinię w sezonie, te kawałki kuszą mnie od dawna ;)

17 stycznia 2013 - 13:37
lamia (niezweryfikowany)

Nareszcie!

Nareszcie ktos chce siegnac do Sezamu Polskiej Kuchni.
Trzymam za slowo.
Jakaz by to byla odmiana w zalewie blogow inspirujacych sie zachodnimi modami...

Piernik jest rewelacyjny. z tarta poczekam jeszcze kilka miesiecy;)

b. podoba mi sie twoj blog, sledze od niedawna. najbardziej podoba mi sie w nim to, ze jest nieprzeladowany. elegancki w tresci i formie.

15 stycznia 2013 - 22:15
Renata Targosz

Dziękuję za komentarz i za miłe słowa :-)

15 stycznia 2013 - 22:54

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania