Jeśli nie piekliście jeszcze tego ciasta, lub nie mieliście okazji zastąpić śliwek jabłkami, to nastąpił czas aby to nadrobić. Koniecznie. Maślany smak i aromat jabłek oprószonych cynamonem i wanilią nie ma sobie równych. Gdy doskwiera mi brak czasu lub siły na kuchenne spotkanie z moim jabłkowym faworytem - bretońskim Kouign Amann - lub gdy najzwyczajniej na świecie moi bliscy domagają się szybko czegoś słodkiego, wówczas ratuję się między innymi tym ciastem. Nieskomplikowane i niewymagające. Pozwala mi cieszyć się najprostszą z możliwych formułą.
Wszystkie ciasta z jabłkami są tutaj.
Ciasto z jabłkami
Składniki:
200 g miękkiego masła min. 82%
110 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka (lub 3 małe jajka) z wolnego wybiegu
1/2 paczuszki drożdży instant
240 g mąki pszennej typ 450
Dodatkowo:
50 g marmolady morelowej
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru z wanilią
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Formę o śrewdnicy 24-26 cm smarujemy masłem.
Masło wkładamy do miski z cukrem i solą. Miksujemy na pulchną masę. Dodajemy pojedynczo całe jajka, miksujemy, następnie wsypujemy mąkę i drożdże - miksujemy na gładką, gęstą masę. Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch i smarujemy marmoladą morelową. Jabłka przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie każdą połówkę kroimy na trzy podłużne części.Kawałki jabłek układamy na wierzchu ciasta, każdy dociskamy. Posypujemy cynamonem oraz cukrem z wanilią i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i ewentualnie oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Kocham wszelkie ciasta z jabłkami. Uwielbiam też szarlotkę ucieraną, którą bardzo polecam!
Witam Pani Reniu :)
Upiekłam Pani ciasto i choć wyszło smaczne, to mam pewne wątpliwości.
Przede wszystkim proporcje- tłuszczu da mąki (tzn. dużo tłuszczu). Podczas pieczenia masło kipiało i spora jego część wyciekła z tortownicy? Ciasto wyszło, choć odnoszę wrażenie ,że nie było tak wyrośnięte jak Pani. Co źle zrobiłam?
Edyta
Ilość masła w tej recepturze zapewnia dużą wilgotność ciasta i jego mocno maślany smak. Jednak składniki należy bardzo dokładnie wymieszać - ubić przy pomocy miksera lub robota kuchennego.
Swietne przepisy,zawsze lubie zrobic cos nowego,rodzina tylko czeka .Zauwazylam,ze polskch przepisach nie jest podawana blaszka w ktorej nalezy piec a to jest bardzo wazne. Od tego zalezy sukces lub nieudany wpiek. W USA, gdzie mieszkam w przepise na ostatnie pozycji OBOWIAZKOWO musi byc podane jakiej formy uzywac. Odnosnie suchych drozdzy podawac proporcje w lyzkach, ja nie kupuje w malych torebkach ale w funtowych bo wychodzi bardzo tanio.Pozdrawiam
Soniu, masz rację, faktycznie, w tym przepisie nie podałam tej informacji. W wolnej chwili przejrzę wszystkie przepisy na ciasta i uzupełnię, tam gdzie trzeba treść przepisu o rozmiar formy.
pozdrowienia :)
czy moga byc drodze zwykłe (masa?)
jestem nowicjuszem xD
Oczywiście, choć to ciasto wyjątkowo nie porzebuje wyrastania przed pieczeniem. Jego zaletą jest właśnie bardzo szybkie przygotownie.
A gdybym chciała dodać zwykłe drożdże to ile i jak postępować:)?
Gratuluję bloga!
Pozdrawiam!
Tutaj jest cała instrukcja, jak przeliczyć drożdże: http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/porady/drozdze-swieze-czy-instant , a tutaj jak przygotować rozczyn: http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/jak-zrobic-rozczyn
Dziś odkryłam pani blog, wspaniały. Cudownie wykwintne przepisy przedstawione w prosty sposób, rewelacja, już dodałam do ulubionych. Pozdrawiam życząc wielu art. inspiracji.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam również :)
A ile to jest 1/2 paczuszki drożdży instant w gramach? Mieszkam za granica i tutaj robie zakupy, zapewne tutejsze paczuszki maja inna wielkosc.
To mankament wielu przepisow, a przeciez czytamy Wasze przepisy ze wszystkich zakatkow swiata ;-)
Słuszna uwaga :) Cała paczuszka drożdży instant, których używam, to 7 g (Jak się sypnie odrobinę za dużo, to nie szkodzi. Kiedyś ważyłam co do grama, teraz sypię na oko)
Ciasto pyszne, jakże proste i szybkie do przyrządzenia! Na pewno znajdzie się w moim stałym repertuarze! Polecam
Zdjecie i latwy przepis zapraszaja do pieczenia. Zanim sie do tego zabiore, mam pytanie: jakiej wielkosci jest uzyta foremka do ciasta? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie ze Szwajcarii.
Dziekuje za odpowiedz. Ciasto smakuje fantastycznie! Na zyczenie upieklam je juz kilkakrotnie. Musze jednak przyznac, ze nie wychodzi ono tak puszyste jak na zalaczonym zdjeciu, choc trzymalam sie dokladnie podanego przepisu. Co moze byc powodem? Pozdrawiam. Ewa Schmid
Przypuszczam, że wielkość i świeżość jajek oraz dokładność ubijania ciasta (drożdże instant muszą się całkiem rozpuścić, a masa napowietrzyć).
Pani Renato, dziekuje za odpowiedz. Jesli chodzi o jajka to uzywam wylacznie "prosto od kury", codziennie swieze, z kategorii XXL, czyli 70-75g. Moze za duzo tych jajek? Mysle jednak, ze winne sa drozdze instant. Sprobuje zwiekszyc ilosc i byc moze powinnam zostawic ciasto do wyrosniecia? Poniewaz ciasto jest pyszne, bede nadal experymentowac. Moze uda mi sie kiedys zblizyc do idealu...
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje takze za inne rewelacyjne przepisy z pani strony. Ewa Schmid
23 cm spód, 26 cm rant.
This looks so wonderful!
Bomba! I nie trzeba czekać aż wyrośnie ani wyrabiać, dla mnie idealne.
Kocham wszystkie wypieki z jabłkami:) zapisuję
A ja je jednak zrobię ze śliwkami, bo strasznie za mną chodzą ostatnio. A potem mogę zrobić z jabłkami. A potem dorzucę wersję brzoskwiniową :)
Bo tego typu ciasta według mnie są najlepsze :)
Pozdrawiam!
Piękne!
Dodaj nowy komentarz