Kiedy chcę upiec szybkie i klasyczne ciasto z owocami, wybieram właśnie to. Jest wilgotne i maślane, a co najważniejsze - pasuje w zasadzie do każdego owocu. W tym roku piekłam je często z morelami, ale zabrakło sposobności do zrobienia zdjęć, dlatego nadrabiam zaległości tym oto ciastem śliwkowym :-)
Zamiast proszku do pieczenia ciasto zawiera drożdże instant, których tak naprawdę nie poczujecie w smaku, zdecydowanie przebija tutaj smak maślany i owocowy. Dodatkowej soczystości owoców nadaje ciastu konfitura morelowa, którą smarujemy wierzch ciasta, jeszcze przed nałożeniem owoców. Całość przygotowujemy przy pomocy miksera i pieczemy tylko pół godziny.
Polecam też więcej przepisów na: Ciasta
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto ucierane, ciasto drożdżowe, śliwki,
Szybkie ciasto ze śliwkami
receptura z zeszytu Rafała
na foremkę o średnicy 26 cm
Składniki:
200 g miękkiego masła
110 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
1/2 paczuszki drożdży instant
240 g mąki
Dodatkowo:
50 g marmolady morelowej
8 dużych śliwek
1 + 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Formę wysmarować masłem. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, a następnie każdą połówkę przekroić na ćwiartkę.
Masło włożyć do miski z cukrem i solą. Zmiksować na pulchną masę. Dodać całe jajka, mąkę i drożdże - zmiksować (jest gęste). Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i posmarować marmoladą morelową. Ćwiartki śliwek układać na wierzchu ciasta, każdą lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i ponownie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Świetne, wszystkim polecam.
Brzmi świetnie, wygląda świetnie i takie też jest w przygotowaniu i smaku. Dziękuję! To będzie nasza stała pozycja w słodkim menu.
Przepis brzmi świetnie - prosto i zachęcająco. Pytanie - na ile stopni mam rozgrzać piekarnik?
Tak, jak podałam w przepisie - na 160 stopni :-))
Przeczytałam, zapragnęłam, upiekłam! Rzeczywiście bardzo proste w wykonaniu, w smaku maślane i owocowe. To juz koleny przepis w tego wspaniałego blaga, który stosuję. Wszystkie na 6! Pozdrawiam
w jaki sposob posmarowac to rzadkie ciasto marmolada?
Ono jest gęste...
Ja smaruję pędzelkiem, można również łyżeczką.
Czesc! Wlasnie zobaczylam Twoje zdjecie na TasteSpotting - wyglada swietnie! Uwielblam ciasto ze sliwkami, chociaz ja robie takie nie na drozdzach. Tak sobie wczoraj myslalam zeby zrobic ale u nas (w Sydney) sezon na sliwki teraz nie jest :-( Do nastepnego!
Kiedy macie sezon na śliwki? Warto ten przepis zachować w pamięci i wykorzystać przy okazji :-)
Ciasto proste a efektowne i warte zrobienia:) Takie lubie najbardziej :) Prostota to chyba najlepsze rozwiązanie :) Już widze to ciasto i na przykład herbatę truskawkowa od Dimah i moich najlepszych przyjaciół :)
Bardzo przyjemna perspektywa :-)
Faktycznie proste i szybkie - a wyglada niesamowicie kuszaco i w przeciwienstwie do innych drozdzowych ciast nie wymaga wyrastania.
Tak, to ciasto jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie klasycznego ciasta drożdżowego lub nie lubią proszku do pieczenia ;-)
Szybkie ale za razem doskonałe- czego chcieć więcej? :)
bardzo ładnie się prezentuje, tak słonecznie :)
Nigdy bym nie przypuszczała,że to ciasto drożdżowe;),uwielbiam ze śliwkami! świetnie wyglądają te zatopione w cieście owoce.
świetne ciacho, szybkie, owocowe, podkradam jeden trójkącik :)
Dodaj nowy komentarz