Kiedy zobaczyłam go na okładce magazynu kulinarnego, nie przestawałam o nim myśleć. Posiadał wszystkie cechy, które uważam za doskonałe. Przede wszystkim był sernikiem. Zatopionym w kruchym cieście, otulonym bitą śmietaną i polanym bursztynowym karmelem. Zaskakująco długo zwlekałam z nawiązaniem romansu z tym ucieleśnieniem kulinarnej rozkoszy.
Początkowo planowałam zmodyfikować przepis, spolszczyć go rezygnując z użycia sera ricotta i ciasteczkowego spodu. Po namyśle uznałam jednak, że chcę poznać oryginalny smak sernika autorki 14 kulinarnych bestsellerów i przygotowałam go według podanej przez nią receptury.
Parę moich uwag do sernika:
A teraz zapraszam Was na przepyszny sernik!
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:wanilię, karmel i twaróg
Sernik waniliowy z solonym karmelem
na podstawie przepisu z magazynu Donna Hay nr 58
przepis na okrągłą foremkę o średnicy 22 cm
Ciasto: (podaję w ilości nieco mniejszej niż oryginalna, ponieważ zostało mi trochę niewykorzystanej kruchej masy)
270 g kruchych herbatników
30 g mielonych migdałów
85 g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g trzykrotnie zmielonego twarogu (waga po zmieleniu)
350 g sera ricotta
175 g cukru trzcinowego
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa śmietanowa:
500 ml bardzo zimnej śmietany 36% (lub 250 ml śmietany 36% + 250 ml śmietany 30%)
1 płaska łyżka przesianego cukru pudru
Sos karmelowy:
250 ml śmietany 30%
1 szklanka (175 g) cukru trzcinowego
60 g masła
Dodatkowo:
sól morska w płatkach do posypania
Przygotowanie:
Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć ją szczelnie folią spożywczą tak, aby włożona do kąpieli wodnej nie przeciekała. Wewnętrzne boki lekko nasmarować masłem.
Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami, dokładnie wymieszać. Masa może być odrobinę sypka, jednak dodanie zbyt dużej ilości masła sprawi, że będzie po upieczeniu za tłusta. Masą herbatnikową wykleić dno oraz boki formy. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Przygotować kwadratowe lub okrągłe naczynie - większe od formy, w której pieczemy sernik (będzie potrzebne do pieczenia w kąpieli wodnej). Przygotować wrzącą wodę.
Masa serowa: Zmielony twaróg wymieszać z serem ricotta. Dodać cukier i dokładnie razem połączyć. Następnie dodawać po całym jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Ja te czynności wykonuję ręcznie, przy użyciu rózgi. Dodać wydrążoną laskę wanilii lub cukier waniliowy oraz sól. Wymieszać. Formę z kruchym spodem wyjąć z lodówki. Masę serową wlać na kruchy spód i wyrównać. Uwaga: nie wypełni ona formy do brzegów kruchego ciasta.
Formę włożyć do przygotowanego wcześniej, większego naczynia i wlać do niego wrzącą wodę do połowy wysokości foremki. Ostrożnie włożyć naczynie z formą do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (lub całą noc).
Sos karmelowy: W rondelku umieścić śmietanę, masło oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier rozpuści się. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia - i gotować na małym ogniu około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Zamieszać kilkakrotnie w trakcie gotowania, aby sos nie przypalił się. Odłożyć do ostudzenia - w tym czasie sos dodatkowo zgęstnieje.
Bita śmietana: Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Schłodzony sernik wypełnić śmietaną do wysokości kruchego ciasta. Podawać z sosem karmelowym i płatkami soli morskiej. Sernik przechowywać w lodówce.
Komentarze
REWELACJA !!!!!! Palce lizać.
dziękuję za przepis :*
Zrobiłam GO, i...........zniknął z lodówki jak kropla na pustyni.Moja córka z synem zjedli, a dla mnie ostał się ino jeden niewielki kawałek.Teraz piekę kolejny na prezent urodzinowy.Podchodziłam do tego sernika ok dwóch lat, o ja wątpiąca w swoje możliwości. Bardzo dziękuję pani Renato za ten przepis.Rewelacja.
Zdjęcia kuszą jak nie wiem co! Wprowadziłabym kilka zmian, żeby ciasto było chociaż trochę lżejsze, ale tak czy tak wygląda genialnie!!! +dodatek słonego karmelu - cudo! Pozdrawiam serdecznie ;)
Przymierzam się do wersji nr 2, z własnym ciastem kruchym i innymi zmianami, tutaj chciałam trzymać się przepisu oryginalnego i nie liczyć kalorii ;-)
Would it be possible for you to give me the recipe in English with standard measurements instead of metric? It looks DELICIOUS!
It looks awesome and I am going to try it so I will post my directoions in English when I am done.
My google translate said sour cream so I am grateful for the translation, lol. Is this really meant to have curds or is cream cheese the original ingredient?
Cream cheese ( not sour cream) is the main ingredient of this cheesecake.
Pastry:
1 + ¾ cups plain sweet shortbread biscuits
¼ cup ground almonds
1/3 cups butter, melted
Cheese:
1 bucket cream cheese (16,5 tablespoons)
about 1,5 package ricotta cheese
1 cup brown sugar
4 eggs
1/4 teaspoon salt
1 vanilla bean or 2 teaspoons of vanilla sugar
Whipped Cream:
2 cups very cold cream 36% (or 1 cup cream, 36% + 1 cup cream 30%)
1 tablespoon icing sugar, sifted
Caramel Sauce:
1 cup cream 30%
1 cup brown sugar
4 tablespoon butter
In addition:
sea salt flakes for sprinkling
Zobaczyłam zdjęcie tego sernika na Pani blogu jakiś miesiąc temu, od tego czasu nie dawał mi spokoju. Miałam go zrobić. Wielkanoc była dobrym pretekstem. Jesteśmy po konsumpcji tego cuda. Jest znakomity, wszystkie smaki w nim współgrają, a ziarenka wanilii i karmel to połączenie najlepsze z możliwych. Dziękujemy!:)
Dziękuję za komentarz - jak widzę, wszedł w posiadanie nie tylko mojego umysłu ;-) I cieszę się, że z efektem doskonałym :-)
zrobiłam, jest przepyszny!
super ! cieszę się bardzo ;-)
Naprawde rewelecyjnie sie prezentuje! a spod jest genialny! Ja w przeciwienstwie do Ciebie nie lubie domocywh spodow pod serniki, wiec albo ich nie robie wcale albo uzywam gotowych. Ale pomysl na spod z herbatnikow rzeczywiscie jest swietny! Pozdrawiam!
Jak zwykle bajeczne dzieło Reni :) Lekkość sernika jest niezwykła.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Dziękuję :-) I choć generalnie każdy sernik uszczęśliwia, ten faktycznie jest wyjątkowy :-)
Pozdrawiam Cę rownież!
Sernik pychota! Ciasto z herbatników wyszło bardzo smaczne, masa serowa pewnie dzięki pieczeniu w wodzie jest kremowa i gładka. Mam wątpliwości co do soli. Może dałam jej za dużo, ale jakoś mnie to połączenie nie przekonało. Jutro spróbuję raz jeszcze, tym razem dam jej mniej:-)
Tak, spróbuj dostosować ilość do smaku, albo pomiń całkowicie ;-) Fajnie, że się udał i smakuje :-)
Wow, wygląda nieziemsko! Teraz mnie będzie się śnił po nocach :)
:-))
Sernik już dawno zjedzony, a ja nadal o nim myślę ;-)
Zabieram się za pieczenie:-) Jutro wielka degustacja:-)
Kocham solony karmel i dotąd próbowałam w połączeniu z ciastem czekoladowym. Ale z sernikiem? Jest obłędny! :)
Hmm, to pomyślmy nad czekoladowym sernikiem z solonym karmelem ;-)
wspaniały! muszę go zrobić, do Swiąt chyba nie doczekam :))
Piękny...! Nabrałam wielkiej ochoty...
Ciasto często przygotowują używając ciasteczek "Złotokłosych", wydają mi się najlepsze ze wszystkich.
Pierwszy raz u Ciebie komentuje - witam się zatem serdecznie:)i pozdrawiam, Renato:)
Ja również Cię witam :-)
Do sernika wielokrotnie wrócę, więc spód przygotuję z ciastek, o których piszesz (ja użyłam "LU"), ale nie omieszkam również spróbować z domowym kruchym ciastem, choć mam obawy, czy podczas pieczenia na ślepo utrzyma tak wysoką formę ;-)
Pozdrowienia!
To jest najpiękniejszy sernik jaki w życiu widziałam !
Boski!
niesamowity, wygląda bajecznie.
Nie będę ściemniać - cudowny.
Agnieszko, serniki to konkretna i absolutna miłość ;-)
wyglada zniewalajaco!
Obłędny;) I z solonym karmelem? Jestem ciekawa smaku;)
Niekonwencjonalne połączenia są nadzwyczaj intrygujące, ale wiem, że takie jak karmel+sól ma wielu zwolenników ;-)
Wow, wygląda obłędnie. Sernik, sos, karmel...rozpusta!
Tak. To jest kwintesencja dobroci dla zmysłów ;-)
Ciasto wygląda niesamowicie. Gratulacje! :)
Wygląda obłędnie, uwielbiam serniki, skuszę się i zrobię go na Wielkanoc;) Pozdrawiam
Dla mnie serniki są nr 1 ;-) A na Wielkanoc jak najbardziej - to właśnie ich czas!
Dodaj nowy komentarz