Szukaj

Ciasto z rabarbarem i orkiszową kruszonką

Wyczekany w tym sezonie rabarbar znalazł się u mnie najpierw w tym cieście. Myślałam o umieszczeniu tych kwaskowatych owoców pod kruszonką - tak też się stało, lecz w połączeniu z klasycznym ciastem ucieranym. Stanowi ono w zasadzie prostą bazę dla wszystkich owoców, przez cały rok. Podobnie jak Szybkie ciasto, które upiekłam w ubiegłym roku ze śliwkami.

Zapraszam Was na puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wyjątkowy smak ta ostatnia zawdzięcza mące orkiszowej, a wyjątkową kruchość i chrupkość - mące krupczatce.


Polecam też więcej przepisów na: Ciasta
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto ucierane, rabarbar



Ciasto z rabarbarem i orkiszową kruszonką
na formę o średnicy 26-30 cm

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 300 g rabarbaru

Składniki na kruszonkę: 3/4 proporcji z tego przepisu na kruszonkę

  • 115g mąki orkiszowej typ 700
  • 35 g mąki krupczatki
  • 60 cukru pudru
  • 90 g miękkiego masła



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formę do ciast posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Przygotować kruszonkę według przepisu.

Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na kawałki.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać ostudzone masło, a następnie pianę z białek, którą zasypać mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie  wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru i lekko je docisnąć. Posypać kruszonką.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składnik główny: 
rabarbar
Składnik główny: 
ciasto ucierane
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Gość (niezweryfikowany)

Jak dobrze że są ludzie, którzy dzielą się swoimi przepisami z innymi....... Wielkie dzięki autorce....... idę piec

06 czerwca 2012 - 13:59
kabamaiga (niezweryfikowany)

Uwielbiam ucierańce, a z kruszonką to już najbardziej na świecie.

30 maja 2012 - 20:08
chantel (niezweryfikowany)

ciasto jak ciasto, ale talerz piękny...można wiedzieć skąd? :)

30 kwietnia 2012 - 20:56
Renata Targosz

Dostałam w prezencie :-)

30 kwietnia 2012 - 22:23
Asia (niezweryfikowany)

Zdecydowanie do zrobienia w tym sezonie :)

30 kwietnia 2012 - 15:21
Renata Targosz

Smacznego!

30 kwietnia 2012 - 22:32
Olga (niezweryfikowany)

Upieczone! Takie proste ciasta są najlepsze. Szybko, smacznie, i ta kruszonka...

30 kwietnia 2012 - 15:16
Renata Targosz

O tak, kruszonka zawsze jest dużym, smakowym atutem ;-)

30 kwietnia 2012 - 22:24
gonia (niezweryfikowany)

Uwielbiam ciasta z rabarbarem. A że to dopiero początek sezonu mam w planie zrobić ich naprawdę dużo. Ucierane z kruszonką- jestem za! Pozdrawiam.

29 kwietnia 2012 - 23:40
Renata Targosz

Gonia, polecam Ci również tartę z rabarbarem. Jest wspaniała!

30 kwietnia 2012 - 22:26
karmel-itka (niezweryfikowany)

piękne zdjęcia.
rabarbra już jest, czas więc go naprawdę dobrze spożytkować.

29 kwietnia 2012 - 22:33
Renata Targosz

Dziękuję :-)
Sezon sprezentował nam teraz tyle nowości, że prawdziwą ucztę czas zacząć ;-)

30 kwietnia 2012 - 22:31

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania