Wyczekany w tym sezonie rabarbar znalazł się u mnie najpierw w tym cieście. Myślałam o umieszczeniu tych kwaskowatych owoców pod kruszonką - tak też się stało, lecz w połączeniu z klasycznym ciastem ucieranym. Stanowi ono w zasadzie prostą bazę dla wszystkich owoców, przez cały rok. Podobnie jak Szybkie ciasto, które upiekłam w ubiegłym roku ze śliwkami.
Zapraszam Was na puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wyjątkowy smak ta ostatnia zawdzięcza mące orkiszowej, a wyjątkową kruchość i chrupkość - mące krupczatce.
Polecam też więcej przepisów na: Ciasta
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto ucierane, rabarbar
Ciasto z rabarbarem i orkiszową kruszonką
na formę o średnicy 26-30 cm
Składniki na ciasto:
Składniki na kruszonkę: 3/4 proporcji z tego przepisu na kruszonkę
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formę do ciast posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotować kruszonkę według przepisu.
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na kawałki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać ostudzone masło, a następnie pianę z białek, którą zasypać mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru i lekko je docisnąć. Posypać kruszonką.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Jak dobrze że są ludzie, którzy dzielą się swoimi przepisami z innymi....... Wielkie dzięki autorce....... idę piec
Uwielbiam ucierańce, a z kruszonką to już najbardziej na świecie.
ciasto jak ciasto, ale talerz piękny...można wiedzieć skąd? :)
Dostałam w prezencie :-)
Zdecydowanie do zrobienia w tym sezonie :)
Smacznego!
Upieczone! Takie proste ciasta są najlepsze. Szybko, smacznie, i ta kruszonka...
O tak, kruszonka zawsze jest dużym, smakowym atutem ;-)
Uwielbiam ciasta z rabarbarem. A że to dopiero początek sezonu mam w planie zrobić ich naprawdę dużo. Ucierane z kruszonką- jestem za! Pozdrawiam.
Gonia, polecam Ci również tartę z rabarbarem. Jest wspaniała!
piękne zdjęcia.
rabarbra już jest, czas więc go naprawdę dobrze spożytkować.
Dziękuję :-)
Sezon sprezentował nam teraz tyle nowości, że prawdziwą ucztę czas zacząć ;-)
Dodaj nowy komentarz