Szukaj

Ostatnio w ArtKulinaria

Witaj,

polecamy nasze wpisy z ostatniego czasu - i zachęcamy do gotowania oraz komentowania :-)

Jubileuszowa edycja l'Art de la cuisine Martell 2012

XIV-wieczny zamek krzyżacki, który góruje nad małym mazurskim miasteczkiem Ryn, każdego roku przyciąga rzesze zawodników i smakoszy. Mowa bynajmniej nie o rycerskich potyczkach i biesiadach, ale o najwykwintniejszym konkursie kulinarnym w kraju...
 

Wiosna zaczyna się od ...

Zaczyna się od częściowej przeprowadzki na oficjalną stronę Rafała.

 

 

Kompozycja z ryb wędzonych i cytrusów

Propozycja na szybką przekąskę z wędzonych ryb z dodatkiem orzeźwiających owoców cytrusowych ...

 

 

Naleśniki z mąką kasztanową, łososiem i twarożkiem

Takie śniadanie w zimowy poranek to spora dawka wiosennego nastroju. Zapraszam na pyszne naleśniki z łososiem i twarożkiem...

 

 

Warto poczytać - dla przypomnienia:


 Klarowanie masła - przepis krok po kroku

Klarowanie to proces, podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji, efektem czego otrzymujemy czysty tłuszcz o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach...

 

Ciasto kruche - wskazówki i porady

Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciastek. Aby było idealnie kruche i smaczne, muszą zostać spełnione pewne warunki - zarówno w przypadku składników, jak i sposobu przygotowania...

 

 Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady

Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. Nie lubi pośpiechu, przeciągów i chłodu. Rezerwując dla niego odpowiednią ilość czasu oraz stosując się do poniższych wskazówek uzyskamy ciasto idealne.

 

 

 Nie kupuj trójek!

Smak i zdrowie są końcem łańcucha jajotwórczego, na biegunie początkowym którego jest kura. Jeśli żyje ona w warunkach najblizszych naturalnym mamy gwarancję, że jajka, które zniesie będą zdrowe, smaczne i nie obciążone hormonami, antybiotykami i ubocznymi substancjami postresowymi...

 

Przepis, który według statystyk bije rekordy wejść :-) Spróbujcie koniecznie!

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Kiedy zobaczyłam go na okładce magazynu kulinarnego, nie przestawałam o nim myśleć. Posiadał wszystkie cechy, które uważam za doskonałe. Przede wszystkim był sernikiem. Zatopionym w kruchym cieście, otulonym bitą śmietaną i polanym bursztynowym karmelem. Zaskakująco długo zwlekałam z nawiązaniem romansu z tym ucieleśnieniem kulinarnej rozkoszy...

 

 

 

 

 

pozdrawiam
Renata/ ArtKulinaria.pl