Dzień dobry,
Lato w pełni. Urlopu, który tuż przede mną, nie mogę się już doczekać :-)
Jeżeli Ty jesteś już po - mam nadzieję, że był udany.
A jeżeli przed - życzę pogody i kulinarnych przyjemności :-)
A tymczasem zapraszam na kilka nowych, letnich wpisów.
Rukola z vinaigrette i serem zagrodowym | |
Jedną z odrębności słownikowych Krakowa, wyróżniających go od innych dzielnic Polski, jest osobliwe nazywanie dwóch najpospolitszych jagód... | |
Tort malinowy, czyli... tarta z malinami z roku 1686 Tort czy tarta? To pytanie zadałam sobie podczas lektury staropolskich receptur, opublikowanych w Modzie bardzo dobrej smażenia różnych konfektów, niezwykłej publikacji anonimowego autora radziwiłłowskiej książki kucharskiej.. | |
Zobacz też rekonstrukcję II tomu najstarszej książki kucharskiej | |
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów ... innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne to drugi tom serii Monumenta Poloniae Culinaria. Obszerny rękopis tego dzieła został odkryty w zbiorach Archiwum Radziwiłłów. Datowany jest na lata 1686-1688. | |
Vive la tarte! Wspólne gotowanie i wspólne jedzenie to najlepsza z możliwych forma integracji. Wyobraźcie sobie grupę uśmiechniętych ludzi, blogerów, dziennikarzy, fotografów i nie tylko, którzy gromadzą się w jednym miejscu, w jednym konkretnym celu - wspólnie przygotować, upiec i zjeść kilka rodzajów tart... | |
Zbiór najlepszych zdjęć z bloga i nie tylko. | |
Truskawki, maliny, bób, cukinia i wiele innych, sezonowych produktów w moich sezonowych daniach. | |
Lato w pełni, więc letnich przepisów jeszcze trochę na ArtKulinariach się pojawi. Tymczasem zebrałam dla Was dwadzieścia, które mam nadzieję zainspirują Was i urozmaicą Wasze letnie menu. |
zapraszam i pozdrawiam
Renata / ArtKulinaria.pl