Za niespełna dwa tygodnie, 12 października rozpoczyna się V edycja Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD. Jak wiecie, ArtKulinaria objęły patronat nad tym wydarzeniem. Słowem wstępu o Targach zapoznałam Was w -> tym wpisie. Dzisiaj natomiast chciałabym przybliżyć skrót informacji dotyczących tego, co warto na Targach zobaczyć.
Piszę oczywiście subiektywnie. Pełny program dostępny jest na stronie Targów -> tutaj.
Z perspektywy ubiegłego roku mogę powiedzieć, że na Targi trzeba zarezerwować sobie solidną dawkę czasu. Mnogość tematów i produktów ekologicznych wciągnie każdego eko-miłośnika. Przeglądając tegoroczny program już widzę, że organizatorzy dołożyli wszelkich starań nad udoskonaleniem jego atrakcyjności. Przechodząc do rzeczy i w dużym skrócie, tak na zachętę, przedstawię Wam zajawkę tego, czego możecie spodziewać się po Targach.
W tym roku swój udział potwierdziło ponad 200 wystawców z Polski i zagranicy, m.in. Czech, Francji, Indii i Azerbejdżanu. Zaprezentują oni certyfikowane produkty ekologiczne, żywność tradycyjną z oznaczeniami unijnymi, a także produkty naturalne, nieprzemysłowe i o niskim stopniu przetworzenia.
Jeżeli jesteście ciekawi, jak wyglądało to w ubiegłym roku, zapraszam na fotorelacją -> tutaj.
Absolutnie obowiązkowy punkt programu Targów. W tym roku obywają się one pod egidą Slow Food Polska. Każde z nich składa się z części teoretycznej (wykładu, prezentacji) i praktycznej (degustacji). Tegoroczne laboratoria poprowadzą mistrzowie degustacji komentowanych - Gieno Mientkiewicz i Zbyszek Kmieć. Wielu z Was miało okazję ich spotkać choćby na Festiwalu Smaku w Grucznie.
O degustacjach komentowanych, prowadzonych przez Mientkiewicza opowiadałam we wpisach: -> Laboratorium Smaku - polskie sery zagrodowe i -> Laboratorium smaku #2 - polskie sery zagrodowe. Zachęcam Was do ich przeczytania, a zwłaszcza obejrzenia fotografii. Niech to będzie przedsmak tego, co czeka Was na Laboratoriach :-)
A oto one:
Koszt jednego warsztatu wynosi 50 złotych. Szczegółowe informacje o poszczególnych Laboratoriach dostępne są -> tutaj. Już teraz możecie rezerwować miejsca pisząc na adres [email protected] .
Spośród kilku planowanych podczas Natura Food konferencji szczególnie interesująco brzmi W KIERUNKU PIERWSZEJ GWIAZDKI... JAK OCENIAĆ RESTAURACJE? Na szczęście nie koliduje czasowo z serowym laboratorium smaku, więc z pewnością wezmę w niej udział. Choć, jak zauważyliście, nie recenzuję swoich restauracyjnych wojaży, ale je czytam, dlatego chętnie posłucham - na czym polega recenzowanie restauracji, jak tworzy się ich rankingi, czy dziennikarstwo kulinarne ma wpływ na jakość gastronomii, kim jest dobry recenzent, jak poziom recenzji kulinarnych oceniają restauratorzy i szefowie, jak odróżnić dobrą recenzję od złej, jakie błędy popełniają piszący o jedzeniu i czy recenzje restauracji są uczciwe.
Uczestnikami prowadzonej przez Zbigniewa Kmiecia dyskusji będą Wojciech Modest Amaro, Piotr Bikont, Maciej Nowak i Dorota Minta. Konferencja odbędzie się w sobotę, 13 października o godz. 15. Szczegółowe informacje znajdziecie -> tutaj.
Pokaz kulinarny w ramach projektu KREOWANIE MARKI ŁÓDZKIE POPRZEZ PROMOCJĘ TRADYCYJNYCH SMAKÓW REGIONU poprowadzi w tym roku Wojciech Modest Amaro. Myślę, że prezentacji nie trzeba specjalnie rekomendować :-) Zarezerwujcie sobie sobotę, 13 października w godzinach 13-15.
Pozostałe pokazy kulinarne w ramach Natura Food (CZAS KUCHARZY oraz INNOWACYJNE DANIA Z PRODUKTÓW REGIONALNYCH I SEZONOWYCH) to spotkania profesjonalistów i pasjonatów, których celem będzie wymiana doświadczeń i promocja naturalnej żywności wysokiej jakości, regionalnej, tradycyjnej, ekologicznej i sezonowej. Będziecie mieli okazję degustować przygotowane w trakcie pokazu dania.
Już po raz kolejny konkurs odbywa się w celu promocji produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego. Do konkursu zakwalifikowano 36 regionalnych produktów, często nieznanych szerokiemu gronu konsumentów, dlatego myślę, że zdecydowanie warto je obejrzeć, skosztować, czy kupić.
W tym roku po raz pierwszy NATURA FOOD połączone będą z I Targami Ekologicznego Stylu Życia beECO. Jest to propozycja dla tych z Was, którzy chcą być ekologiczni na co dzień i dbać nie tylko o siebie, ale także o otaczające nas środowisko.
W ramach beECO planowana jest organizacja szeregu spotkań i interaktywnych warsztatów związanych z różnymi aspektami ekologicznego stylu życia – ekokuchnią, ekologicznym wychowywaniem dzieci, recyclingiem, ekomodą, ekoturystyką, czy odnawialnymi źródłami energii.
Wiem, że część z Was chciałaby wybrać sę na Targi z dzieckiem. Specjalnie dla nich Natura Food przygotowała STREFĘ EKODZIECKA, a w niej Przedszkole Targowe Ekoludek, Kącik Eko-malucha, oraz warsztaty kulinarne Zioła, Zdrowie, Sezonowość.
Program Natura Food obejmuje również szereg wykładów, fora, akademie i konferencje - dedykowane producentom, właścicielom i pracownikom sklepów z ekoproduktami. Szczegółowe informacje dotyczące wymienionych dostępne są na www.naturafood.pl.
Miejsce:
Centrum Konferencyjno–Wystawiennicze MTŁ
Łódź, al. Politechniki 2
Godziny zwiedzania:
12 października 2012 10:00 - 18:00
13 października 2012 10:00 - 18:00
14 października 2012 10:00 - 16:00
Ceny biletów:
Bilet normalny jednodniowy - 7 PLN
Bilet normalny jednodniowy z migawką - 5 PLN
Dzieci do lat 10 - bezpłatnie
Bilet normalny trzydniowy - 16 PLN
Udział w laboratoriach smaku - 50 PLN
Komentarze
A ja nie pojadę - dlaczego u mnie w Szczecinie nic się nie dzieje? No dlaczego?!
Ale masz ładnego bloga! Po raz pierwszy na nim jestem i bardzo mi się podoba! Pozdrawiam, Asia (asiathinksthings.com)
Witaj Asiu, miło mi Cię gościć :-)
pozdrowienia
R.
Bardzo skrupulatnie przygotowana zajawka. Kawał dobrej roboty!
Dziękuję!
Ja już nie mogę się doczekać :)
bogactwo smaków
O! Może się wybiorę! Bardzo fajne wydarzenie.
Dodaj nowy komentarz