Biało-zielona zupa z cukinii, niezwykle kremowa i aromatyczna. Najlepsza z młodej, drobnej cukinii, wówczas jest delikatna i pełna smaku.
Polecamy także:
Zupa krem z cukinii
Składniki:
5 szt drobnej cukinii
50 g masła
50 g mąki
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 cebula
100 ml białego wina
1 łyżka oleju
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz
świeża bazylia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i obieramy, skórki zachowujemy, a cukinię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy białą kostkę cukini. Podlewamy białym winem i odparowujemy.
W osobnym naczyniu blanszujemy zielone skórki cukinii tak, aby nie straciły intensywnego, zielonego koloru. Szybko hartujemy w lodowatej wodzie. Sporządzamy białą zasmażkę: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Wlewamy bulion, całość zagotowujemy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy wcześniej podduszone białe części cukinii. Gotujemy, przyprawiając solą i pieprzem do smaku, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i już nie gotujemy. Gdy smak i miękkość cukini będzie odpowiednia, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Połowę białego kremu cukiniowego odlewamy do osobnego garnka i dodajemy do niego blanszowane, zielone skórki oraz kilka listków bazylii. Dokładnie miksujemy.
W ten sposób otrzymujemy dwa kolorowe kremy cukiniowe, które łączymy na talerzu w dowolnych proporcjach i w dowolny sposób. Podajemy z kawałkami drobno pokrojonej cukini i grzankami z chleba tostowego.
Komentarze
Zupa jest przepyszna! Bardzo delikatna, nieprzekombinowana, smakuje aromatyczną cukinią, no i fajnie wychodzi na zdjęciach, jeśli komus chce się bawić w przygotowywanie jej w dwóch kolorach - mnie się chciało i efekt jest super:-)
Dodaj nowy komentarz