Aromatyczna i przepyszna przekąska na zimowy wieczór. Chrupiąca, delikatnie czosnkowa grzanka z bagietki, kremowe purée ziemniaczane z dorszem i słone anchois. Taką przekąskę możecie podać gotową, lub poszczególne jej składniki (bagietka, brandade i anchois) zaserwować w osobnych naczyniach, w ten sposób każdy będzie mógł sobie sam taką grzankę przygotować. Idealnie zatem na wspólny wieczór w gronie przyjaciół. Polecam z białym lub różowym winem.
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Ryby
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ziemniaki, anchois, dorsza
Grzanki z anchois i purée w stylu brandade
inspirowane przepisem z magazynu Gourmand /styczeń 2011
Składniki:
600 g ziemniaków
300 g delikatnej, białej ryby wędzonej (halibut lub dorsz)
1 puszka anchois w oleju
100 ml śmietany 30%
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki oliwy + 100 ml oliwy
12 kromek bagietki
natka pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz świeżo mielony
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, obrać i ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodać obrane ząbki czosnku. Odcedzić, przestudzić i przepuścić ziemniaki wraz z czosnkiem przez praskę. Dodać rozdrobnioną na małe cząstki rybę. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i 2 łyżeczkami oliwy, dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Powinno powstać lekkie, kremowe purée - w razie potrzeby dodać trochę śmietany.
Kromki bagietki lekko obsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Ułożyć na pergaminie do odsączenia z tłuszczu.
Ciepłe kromki podawać z purée ziemniaczanym, anchois, natką pietruszki i przyprawami.
Komentarze
To jest coś niesamowitego. Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie! jak tylko wrócę z urlopu, muszę to wypróbować:-)
Dodaj nowy komentarz