Szukaj

Szparagowe wstążki z łososiem, roszponką i pomarańczą

Połączenie wędzonego łososia z nutą delikatnej, owocowej słodyczy zawsze bardzo mi odpowiadało. W tym zestawieniu powstało przypadkowo, dzięki obecności świeżej dostawy szparagów w mojej lodówce i chęci skonsumowania czegoś aromatycznego, soczystego i - oczywiście szparagowego.

Jeżeli lubicie takie połączenia, spróbujcie również doskonałej Sałatki z wędzonego łososia, zielonych szparagów i truskawek :-)


Polecam też więcej przepisów na: PrzekąskiSałatki
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: roszponkę, szparagi, łososia wędzonego, pomarańcze


Szparagowe wstążki z łososiem, roszponką i pomarańczą
przepis dla 2 osób

Składniki:

  • 4-6 białych szparagów
  • 2 garście roszponki
  • 1 pomarańcza
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki cukru

Vinaigrette pomarańczowe:

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam Dijon)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wyciąć skórkę z połowy pomarańczy przy pomocy obieraczki do warzyw. Pokroić w julienne. Do rondelka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, zagotować i włożyć julienne z pomarańczowej skórki. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż stanie się lekko szklista. Trwa to kilka minut. Tą samą pomarańczę obrać przy pomocy noża, to znaczy obkroić skórę i albedo, aż miąższ będzie widoczny. Następnie wykroić cząstki spomiędzy błon.

Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania emulsyjnej konsystencji.

Szparagi opłukać, ułamać końce i - przy pomocy obieraczki do warzyw wycinać wzdłuż wstążki. Gotować na parze przez 5 minut, lub zblanszować we wrzątku.

Roszponkę opłukać, ułożyć na talerzach razem ze szparagowymi wstążkami, cząstkami pomarańczy i łososiem wędzonym. Udekorować julienne z pomarańczowej skórki i polać vinaigrette pomarańczowym.

Szparagowe wstążki z łoosiem, roszponką i pomarańczą

Składnik główny: 
szparagi
Składnik główny: 
rozponka
Składnik główny: 
pomarańcze
Składnik główny: 
łosoś
Rodzaj dania: 
Sałata/Sałatka
Przekąska
Ryby i owoce morza

Komentarze

Bernadeta (niezweryfikowany)

wow, piękne danie, aż szkoda jesć.

19 kwietnia 2012 - 22:40

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania