Połączenie wędzonego łososia z nutą delikatnej, owocowej słodyczy zawsze bardzo mi odpowiadało. W tym zestawieniu powstało przypadkowo, dzięki obecności świeżej dostawy szparagów w mojej lodówce i chęci skonsumowania czegoś aromatycznego, soczystego i - oczywiście szparagowego.
Jeżeli lubicie takie połączenia, spróbujcie również doskonałej Sałatki z wędzonego łososia, zielonych szparagów i truskawek :-)
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Sałatki
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: roszponkę, szparagi, łososia wędzonego, pomarańcze
Szparagowe wstążki z łososiem, roszponką i pomarańczą
przepis dla 2 osób
Składniki:
Vinaigrette pomarańczowe:
Przygotowanie:
Wyciąć skórkę z połowy pomarańczy przy pomocy obieraczki do warzyw. Pokroić w julienne. Do rondelka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, zagotować i włożyć julienne z pomarańczowej skórki. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż stanie się lekko szklista. Trwa to kilka minut. Tą samą pomarańczę obrać przy pomocy noża, to znaczy obkroić skórę i albedo, aż miąższ będzie widoczny. Następnie wykroić cząstki spomiędzy błon.
Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania emulsyjnej konsystencji.
Szparagi opłukać, ułamać końce i - przy pomocy obieraczki do warzyw wycinać wzdłuż wstążki. Gotować na parze przez 5 minut, lub zblanszować we wrzątku.
Roszponkę opłukać, ułożyć na talerzach razem ze szparagowymi wstążkami, cząstkami pomarańczy i łososiem wędzonym. Udekorować julienne z pomarańczowej skórki i polać vinaigrette pomarańczowym.
Komentarze
wow, piękne danie, aż szkoda jesć.
Dodaj nowy komentarz