Smak i klasyka. Przyrządzona na klarowanym maśle jajecznica z kurkami to jeden z elementów wybornego śniadania...
Składniki dobieramy w dowolnej, ulubionej ilości, przykładowo na 1 osobę:
2 jajka
15 g drobnych kurek
1 łyżka sklarowanego masła
sól
pieprz
świeży koperek
Przygotowanie:
Kurki dokładnie czyścimy. Najlepsze będą drobne, jeśli mamy większe, kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na sklarowanym maśle do miękkości. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię z kurkami i przesmażamy do uzyskania ulubionej konsystencji. Dekorować świeżym koperkiem.
Komentarze
Szanowni Państwo R & R!
Gdzieś w mediach mignął mi Pan, chyba przy pierogach.
Taki sposób traktowania kurki świadczy o znajomości grzyba. Natomiast co do technologii potrawy.......
Smażę na maśle które sam klaruję, ale wykorzystując masła wysokotłuszczowe - nie klaruję.
Po podsmażeniu kurek, rozgarniam je na boki patelni i wlewam nie rostrzepane jajka. W połowie ścinania się jajecznicy ( mieszam delikatnie same białka, starając nie naruszyć żółtek) łączę wszystkie składniki, starając się by kurki były ostatnie. No i bez świeżego koperku nie powinno się tej kompozycji jeść.
Takie danie na śniadanko jest bardzo wyborne, nie mówiąc że często zamieniam kurki na świeże borowiki (tylko kapelusze).
Pozdrawiam bardzo serdecznie Państwa!