Papardelle z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i orzeszkami pinoli. Danie pełne letniego smaku. Najlepsze, gdy użyjemy świeżego szpinaku i młodej, drobnej cukinii.
To danie jest połaczeniem moich ulubionych składników. W zasadzie mogłabym takie zestawienie jeść nawet bez makaronu, więc w sezonie na szpinak i cukinię zawsze je przyrządzam.
Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: cukinię, szpinak i makaron oraz orzeszki piniowe (pinoli)
Papardelle z cukinią i szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
150 g papardelle
100 g cukinii
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka + 1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
25 ml bulionu z warzyw
25 g suszonych pomidorów w zalewie
sól
pieprz
świeża bazylia
1 łyżka orzeszków piniowych (pinoli)
30 g parmezanu, grana padano lub sera Bursztyn
Przygotowanie:
Papardelle: na wrzącą, posoloną wodę wrzucić makaron. Wody powinno być w takiej ilości, aby makaron swobodnie w niej pływał. Ugotować al dente.
Cukinia: umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy obieraczki do warzyw wyciąć wzdłuż paski cukini tak, aby każdy posiadał brzeg zielonej skórki. Najlepiej uda się to, kiedy cukinia będzie drobna. Jeżeli posiadamy większą, dostosowujemy szorokość pasków do szerokości papardelle. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła, dodać oliwę, włożyć paski cukini i chwilkę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion i odparować. Cukinia powinna być al dente. W trakcie przyrządzania mieszać bardzo delikatnie, aby nie rozerwać cienkich pasków warzywa.
Szpinak: świeży szpinak opłukać. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać szpinak i pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Przyprawić solą, pieprzem i dusić do miękkości.
Pomidory suszone: odsączyć z zalewy i pokroić na paseczki.
Na patelni wymieszać makaron, cukinię i szpinak. Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory suszone oraz orzeszki pinoli. Dekorować świeżymi listkami bazylii oraz pokrojonym w cienkie plasterki parmezanem.
Komentarze
Uwielbiam makaron w każdej postaci. Taki mogłabym jeść codziennie!
Dodaj nowy komentarz