Francuska tarta z jabłkami. Znana również jako tarta odwracana. Włożone do karmelu jabłka przykrywamy ciastem, pieczemy, a następnie przewracamy na talerz.
My tartę tatin pieczemy w patelni. Najpierw przygotowujemy w niej karmel, następnie wkładamy do niego jabłka, a po ich odparowaniu na ogniu przykrywamy ciastem francuskim (w naszej wersji) i wkładamy do piekarnika. Przed pieczeniem należy sprawdzić, jaki uchwyt posiada patelnia i - aby uniknąć zniszczenia - zawinąć go kilkakrotnie w folię aluminiową.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Tarty
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto francuskie, jabłka
Tarta Tatin
(na francuskim cieście, proporcje na patelnię o średnicy 24 cm)
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
2 kg winnych jabłek
150 g cukru kryształu
2 łyżki masła
50 ml wody
1 łyżeczka cynamonu - ilość można dozować wg własnego uznania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie wydrążyć gniazda nasienne.
Na suchą patelnię wsypać cukier, dodać masło i wodę. Gotować do momentu, kiedy woda odparuje, a cukier stopi się w karmel i nabierze pięknego koloru. Zdjąć z ognia i ułożyć jabłka. Bardzo ciasno, tak - aby zachodziły na siebie, ponieważ jabłka skurczą się w trakcie pieczenia. Ułożone jabłka posypać cynamonem, a następnie patelnię postawić na bardzo małym ogniu. Podgrzewać około 40 minut. Jabłka puszczą sok, który zmiesza się z karmelem i powinien odparować. Następnie całość ostudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia z nawiewem.
Ciasto francuskie rozwałkować, a następnie nałożyć na jabłka - odciąć po bokach nadmiar ciasta, a jego brzeg docisnąć do środka. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia na około 15 minut, następnie postawić na krótką chwilę na ogniu, aby stopić karmel znajdujący się na samym dnie, zdjąć z ognia, przykryć talerzem i zdecydowanym ruchem odwrócić tartę.
Podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub śmietankowymi - najlepiej na ciepło, choć na zimno też smakuje doskonale.
Komentarze
A ja byłam święcie przekonana, że tarte tatin to z kruchego ciasta na tarty. Bo to chyba nawet cała historia z tym związana jest.
Ale ciasto mniamuśne Ci wyszło.
Tak, oryginalna tarta przykryta była kruchym ciastem i z takim jest zazwyczaj pieczona, choć wersja z ciastem francuskim jest równie często spotykana.
Pięknie wygląda :)
ale piękne zdjęcia ,ach
Właśnie z myślą o tarta tatin ostatnią patelnię kupiłam z metalową rączką - nadającą się do piekarnika :) Jeszcze wprawdzie jej nie zrobiłam, ale to już tylko kwestia czasu - szybkiego mam nadzieję ;)
Dodaj nowy komentarz