PQS (Pork Quality System), czyli System Jakości Wieprzowiny - system wytwarzania wysokiej jakości wieprzowiny, potwierdzonej certyfikatem. Celem PQS jest produkcja takiego mięsa wieprzowego, które posiada niską zawartość tłuszczu, a jednocześnie zachowuje ważne dla konsumentów parametry jakości.
Na czym polega taka certyfikowana produkcja?
Opiera się ona na starannym doborze ras krajowych oraz określonych zasadach ich żywienia, które wpływają na wysoką jakość mięsa uzyskanego bez udziału tzw. "polepszaczy smaku", sztucznych dodatków i barwników.
Czy to jest bezpieczne?
- na każdym etapie produkcji zachowane są normy jakości i bezpieczeństwa
- spełnia wszystkie obowiązujące wymogi prawa w zakresie dobrostanu oraz zdrowia zwierząt i ludzi.
- jest również zgodna z przepisami o ochronie środowiska naturalnego
Więcej informacji o wieprzowinie PQS dostępnych jest na stronie www.wieprzowinapqs.pl