Szukaj

Manouri

to grecki ser wykonany głównie na bazie mleka owczego (ale również koziego) z serwatki będącej pozostałością po wyrobie sera kefalotiri.  Posiada gładką, kremową konsystencję, jest łagodny i ma świeży, mleczny smak. Podobnie jak feta, nie posiada skórki. Formowany jest prawie zawsze w kształt walca.
Manouri można spożywać na śniadanie z dodatkiem miodu lub konfitury. Jest doskonałym składnikiem sałatek, idealny do zapiekania, pieczenia i gotowania. Ze względu na łagodny smak, na bazie manouri można przygotować ciasta i desery. Grecki manouri może być alternatywą naszego polskiego twarogu przy wypieku sernika.

Zobacz nasz przepis, w którym ser manouri jest jednym ze składników dania.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania