Na tą zapiekankę czekamy cały rok. Przyjemności jej jedzenia dostarczamy sobie tylko w Wigilię. W końcu ma być wyjątkowo! Smak tej zapiekanki poznałam w czasie, kiedy stałam się żoną mojego męża i wspólnie z Jego Rodzicami zaczęliśmy zasiadać do wigilijnej wieczerzy. Moja Teściowa nauczyła się przyrządzać tą zapiekankę od swojej Mamy i każdego roku, przed Wigilią, już przez cztery dekady własnego małżeństwa przygotowuje ją dla swojej rodziny.
Dziś przyrządziłam ją specjalnie dla Was. Smak zapiekanki uzyskałam taki, jaki zachowany mam w pamięci moich kubków smakowych - z pewnością zostałby doceniony przez Mamę mojego Męża ;-)
Oto kilka wskazówek:
Zapraszam Was na zapiekankę z fasolą, cebulą i ziemniakami, która każdego roku gości na naszym wigilijnym stole.
Polecam też więcej przepisów na Dania wigilijne i Zapiekanki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: strączkowe, cebulę i ziemniaki
Wigilijna zapiekanka z fasolą
Składniki:
500 g suchej fasoli
1 kg obranej cebuli
200 g masła
1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
sól
pieprz
kilka ugotowanych grzybów suszonych, np. z zupy grzybowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wieczorem namoczyć fasolę. Na drugi dzień ugotować ją w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić.
Obraną cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w piórka. Masło roztopić na dużej patelni, włożyć cebulę i delikatnie przesmażyć na małym ogniu stale mieszając, a następnie dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia przyprawić solą i pieprzem. Caeula powinna się zeszklić, zezłocić i być miękka.
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć plasterki ziemniaków tak, aby nachodziły na siebie. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć warstwą cebuli oraz warstwą fasoli (cebulę możecie podzielić na pół i jej drugą część wyłożyć na fasolę, wraz z opcjonalnie dodanymi grzybami, jako wierzchnią warstwę). Przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na wierzchu wiórki masła. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz