Szukaj

Wigilijna zapiekanka z fasolą

Na tą zapiekankę czekamy cały rok. Przyjemności jej jedzenia dostarczamy sobie tylko w Wigilię. W końcu ma być wyjątkowo! Smak tej zapiekanki poznałam w czasie, kiedy stałam się żoną mojego męża i wspólnie z Jego Rodzicami zaczęliśmy zasiadać do wigilijnej wieczerzy. Moja Teściowa nauczyła się przyrządzać tą zapiekankę od swojej Mamy i każdego roku, przed Wigilią, już przez cztery dekady własnego małżeństwa przygotowuje ją dla swojej rodziny.

Dziś przyrządziłam ją specjalnie dla Was. Smak zapiekanki uzyskałam taki, jaki zachowany mam w pamięci moich kubków smakowych - z pewnością zostałby doceniony przez Mamę mojego Męża ;-)

Oto kilka wskazówek:

  • Ziemniaki: muszą być kremowe, kleiste, aby nie rozsypywały się podczas krojenia i pieczenia
  • Cebula: smażona tylko na maśle, dzięki czemu uzyska właściwy smak. Cebulę należy najpierw zeszklić, a następnie zezłocić - cały proces trwa około 30 minut. Aby mieć pewność, że cebula jest idealna - warto ją skosztować. Ma w konsystencji przypominać konfiturę z cebuli, nie może być twardawa.
  • Poszczególne warstwy ziemniaków, cebuli i fasoli można ułożyć tak jak ja, czyli w sumie 3, można również przygotować zapiekankę w głębszym naczyniu i ułożyć po dwie warstwy każdego składnika.
  • Zapiekamy pod przykryciem
  • Zapiekankę najlepiej przygotować dzień przed Wigilią. Będzie miała czas, aby uzyskać pełnię smaku. Można ją z powodzeniem odgrzewać (w piekarniku) również w pierwszy dzień Świąt. 

Zapraszam Was na zapiekankę z fasolą, cebulą i ziemniakami, która każdego roku gości na naszym wigilijnym stole.


Polecam też więcej przepisów na Dania wigilijne i Zapiekanki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: strączkowe, cebulę i
ziemniaki



Wigilijna zapiekanka z fasolą

Składniki:

500 g suchej fasoli
1 kg obranej cebuli
200 g masła
1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
sól
pieprz

kilka ugotowanych grzybów suszonych, np. z zupy grzybowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wieczorem namoczyć fasolę. Na drugi dzień ugotować ją w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić.

Obraną cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w piórka. Masło roztopić na dużej patelni, włożyć cebulę i delikatnie przesmażyć na małym ogniu stale mieszając, a następnie dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia przyprawić solą i pieprzem. Caeula powinna się zeszklić, zezłocić i być miękka.

Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć plasterki ziemniaków tak, aby nachodziły na siebie. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć warstwą cebuli oraz warstwą fasoli (cebulę możecie podzielić na pół i jej drugą część wyłożyć na fasolę, wraz z opcjonalnie dodanymi grzybami, jako wierzchnią warstwę). Przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na wierzchu wiórki masła. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut.

Wigilijna zapiekanka z fasolą

 

Składnik główny: 
fasola
Składnik główny: 
strączkowe
Składnik główny: 
ziemniaki
Składnik główny: 
cebula
Rodzaj dania: 
Inne

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania