Szukaj

Szparagi, groszek oraz kluski z ricotty i szpinaku

Delikatne, zielone szparagi, chrupiący młody groszek oraz aromatyczne kluski z ricotty i liści szpinaku. Bardzo delikatna, zielona przekąska, której moc możecie regulować  dodatkiem ziół oraz sosem holenderskim.

My polecamy dodać do sosu kilka kropli soku z pomarańczy, lub też posypać sałatkę odrobiną startej skórki z cytryny lub limonki i podać przekąskę z lekkim, białym winem z owocową nutą

Składniki na 2 porcje:

1 pęczek zielonych szparagów
100 g zielonego groszku
garść sałaty lodowej
200 g sera ricotta
1 jajko
100 g mąki pszennej
100 g świeżych liści szpinaku
natka pietruszki lub kolendra
sól
pieprz
100 ml masła klarowanego lub sos holenderski

Przygotowanie:

Szparagi oczyścić i gotować na parze przez 5 minut. Po ugotowaniu, końcówki łodyżek na długości kilku centymetrów pociąć na grube plasterki. Groszek ugotować na parze. (warzywa można też zblanszować we wrzątku)

Liście szpinaku opłukać i szybko poddusić na odrobinie masła. Ostudzić, odcisnąć, a następnie posiekać. Ser ricotta wymieszać z jajkiem i szpinakiem oraz mąką (jeżeli kluski będą za luźne, co czasem zależy od wielkości jajka, można dodać mąki trochę więcej), przyprawić solą i pieprzem. Przy pomocy dwóch łyżeczek od herbaty formować małe kluski, wrzucać na posolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.

Na talerzu ułożyć szparagi, posypać groszkiem i pokrojonymi końcówkami szparagów, ułożyć kluski oraz małe listki sałaty. Podawać z klarowanym masłem lub sosem holenderskim.

Szparagi-z-groszkiem-i-kluskami-z-ricotty

Składnik główny: 
szparagi
Składnik główny: 
szpinak
Składnik główny: 
ricotta
Składnik główny: 
groszek
Składnik główny: 
Zielono mi...
Rodzaj dania: 
Przekąska
Sałata/Sałatka

Komentarze

Gość (niezweryfikowany)

wygląda wspaniale! już nie mogę doczekać się sezonu na szparagi ;))

18 marca 2012 - 19:56
zibi_scj55 (niezweryfikowany)

Kluseczki przywołały wspomnienia z dzieciństwa. W początkach lat 70-tych pojawił się w handlu twarożek homogenizowany - zwykły i waniliowy. Wytwórczość mleczarska oferowała dotychczas twarogi lepsze lub gorsze, dzieląc je na tłuste, półtłuste i chude. Ktoś wymyślił kluseczki kładzione z udziałem serków homogenizowanych, a że wykonanie nie było skomplikowane, często na moim rodzinnym stole pojawiały się jako dodatek do mięsa ( wersja wytrawna ) lub o smaku waniliowym - wersja słodka.
Dzisiaj chętnie korzystam z tego pomysłu, stosując serek typu włoskiego z Sierpca. Przy drobnych manipulacjach składnikami powstają ciekawe wersje moich "gnocchi", różniące się smakiem, teksturą, kaształtem i oczywiście rolą w scenie dania głównego. Do każdej z wersji dodaję odrobiny skrobi ziemniaczanej.
pozdrawiam

18 czerwca 2011 - 11:01
aga (niezweryfikowany)

piekne zdjecia:) danie wspaniale:)

14 czerwca 2011 - 17:23
karmel-itka (niezweryfikowany)

też chcę takie danie!
rany, te kluseczki sa cudowne.

14 czerwca 2011 - 15:57

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania