Szukaj

Far breton ze śliwkami

Tradycyjne bretońskie ciasto z suszonymi śliwkami. Swoją strukturą przypomina flan, lub pudding. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Far breton ze śliwkami (Le far aux pruneaux)
na podstawie przepisu Keda Black "Les basiques"

Składniki:

4 jajka
75 g mąki pszennej
60 g cukru
200 ml śmietany 22%
200 ml mleka
25 g masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka rumu
1 laska wanilii
200-250 g suszonych śliwek
ew. cukier puder do posypania
masło do smarowania formy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Foremkę lub małe foremki wysmarować masłem.

Suszone śliwki zalać rumem i odstawić. Mleko podgrzać z laską wanilii i całkowicie wystudzić i odcedzić. Masło roztopić i ostudzić.

Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, stopione masło, śmietanę i mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie płynna.  Nasączone rumem śliwki przekroić na połówki i włożyć równomiernie na dno formy. Wlać masę na śliwki i wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia masa wyrasta podobnie jak suflet, a następnie opada. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Far breton ze śliwkami
Far breton ze śliwkami

Składnik główny: 
śliwki suszone
Składnik główny: 
wanilia
Rodzaj dania: 
Ciasto
Deser

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania