Tradycyjne bretońskie ciasto z suszonymi śliwkami. Swoją strukturą przypomina flan, lub pudding. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Far breton ze śliwkami (Le far aux pruneaux)
na podstawie przepisu Keda Black "Les basiques"
Składniki:
4 jajka
75 g mąki pszennej
60 g cukru
200 ml śmietany 22%
200 ml mleka
25 g masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka rumu
1 laska wanilii
200-250 g suszonych śliwek
ew. cukier puder do posypania
masło do smarowania formy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Foremkę lub małe foremki wysmarować masłem.
Suszone śliwki zalać rumem i odstawić. Mleko podgrzać z laską wanilii i całkowicie wystudzić i odcedzić. Masło roztopić i ostudzić.
Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, stopione masło, śmietanę i mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie płynna. Nasączone rumem śliwki przekroić na połówki i włożyć równomiernie na dno formy. Wlać masę na śliwki i wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia masa wyrasta podobnie jak suflet, a następnie opada. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz