Szukaj

Grapefruit - rajski cytrus z nutą goryczki

Citrus paradisi, co w dosłownym tłumaczeniu z języka łacińskiego znaczy rajska cytryna, to owoc o docenionych walorach dietetycznych i zdrowotnych.

Za gorzkawy smak owocu odpowiedzialna jest naryngina z grupy flawonoidów. Zawdzięczamy jej jednak silne właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwutleniające. A w upalne dni efekt odświeżenia i skutecznego ugaszenia pragnienia.
Na rynku dostępnych jest kilka odmian grapefruitów, które różnią się między sobą kolorem skórki (różowo-pomarańczowa, zielona lub żółta)  oraz kolorem miąższu (żółty, czerwony lub różowy)

Aby wyciągnąć z grapefruita maksimum korzyści, należy przestrzegać kilku zasad.


Jak kupować?

Biorąc owoc do ręki oglądamy dokładnie jego skórę. Jej kolor nie ma znaczenia, ważne aby była zdrowa i nieuszkodzona. Grapefruit powinien być możliwie okrągły i ciężki.

Jak przechowywać?

Grapefruit może być przechowywany poza lodówką - w temperaturze pokojowej - do 2 tygodni. W lodówce nawet miesiąc.

Jak podawać?

Najprostszy sposób to przekrojenie owocu na pół, posypanie cukrem i serwowanie z łyżeczką. Grapefruit można również obrać ze skórki, a następnie ostrym nożem wyciąć cząstki owocu między białymi błonkami, które te cząstki oddzielają. W takiej postaci owoc będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek - nie tylko owocowych. Oczyszczony z błonek owoc to także idealny składnik sorbetów, napojów i deserów. Wyciska się również z niego sok.
Jeżeli gorycz owocu wyjątkowo nam przeszkadza, zminimalizuje ją odrobina cynamonu.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania