Zakwas na żurek jest prosty w wykonaniu, warto więc pokusić się o samodzielne jego przygotowanie.
Polecamy też więcej przepisów na: Zupy oraz Przepisy podstawowe
Nasze propozycje, w których wykorzystaliśmy: zakwas
Zakwas na żurek
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej, pszennej razowej, mąki żurkowej lub otrębów
200 ml wrzącej wody
500 ml letniej wody
skórka chleba razowego na zakwasie
2-3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
Przygotowanie
1. Mąkę zaparzamy wrzątkiem i mieszamy dokładnie do momentu, aż nie będzie grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Dolewamy letnią wodę i wkładamy skórkę chleba oraz czosnek. Skórka chleba powinna być całkowicie zanurzona.
3. Przelewamy do słoika, lub kamionkowego naczynia, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Raz dziennie delikatnie mieszamy zawartość słoika.
Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Wówczas możemy go wykorzystać od razu, albo przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jest dość zawiesisty, dlatego - przelewając do butelki, częściowo odcedziłam zawarte w nim otręby razowej mąki.
Komentarze
Noooo i popełniłam swój pierwszy zakwas na żur hi hi ! Ciekawe co z tego wyniknie czekam niecierpliwie
Dodaj nowy komentarz