Szukaj

Kuchnia PL - kulinarna broszura dla dyplomatów

Mówisz Kuchnia Polska, myślisz... no właśnie - jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie?

Współczesna kuchnia ulega, jak każda dziedzina życia - transformacji, unowocześnieniu. Nasza rodzima kuchnia polska przechodzi korzystną metamorfozę wydobycia na światło dzienne lokalnych, regionalnych produktów. Ta metamorfoza znalazła się w idealnym dla niej momencie objęcia przez Polskę przewodnictwa w UE. Niezależnie od formuły dyplomatycznych spotkań jedzenie stanowi ważne i integrujące tło. Znana powszechnie w swej prostej, nieco siermiężnej postaci kuchnia polska ma szansę zabłysnąć na salonach bogactwem swoich produktów, smaków i form. 

Poznawanie kuchni danego kraju to poznawanie jego kultury, zwyczajów i korzeni. Taki cel przyświeca właśnie kulinarnej broszurze Kuchnia PL - projektowi, który powstał na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach promocji polskiej gastronomii na czas Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej w 2011.

Do współpracy w tworzeniu broszury zostali zaproszeni uznani kucharze, którzy sięgnąwszy kulinarną wyobraźnią w spichlerze polskich produktów regionalnych przygotowali zbiór receptur - ich misją będzie promowanie naszej narodowej kuchni.

Kuchnia PL

Wśród receptur znajdziemy:

  • Ogórkowa z rybą
  • Gaspacho truskawkowe z jogurtem
  • Płatki oscypka z salsą z karmelizowanych buraczków i orzechów
  • Jabłka w białym winie
  • Mrożony nugat w białym winie z sandomierskimi jabłkami
  • Kutia
  • Kapuśniak
  • Śledzie z borowikami serwowane na sałatce ziemniaczanej
  • Barszcz chrzanowy zabielany
  • Comber z sarny
  • Risotto z kaszy
  • Dorsz z pieczonymi burakami
  • Kaczka podana na ziemniakach polskich z karmelizowanymi jabłkami
  • Łopatka jagnięca Sous Vide z puree z jabłek i pieczonym selerem
  • Mus chrzanowy
  • Kiszka ziemniaczana z kurkami

Kuchnia PL

Kuchnia PL to nie tylko zbiór receptur. To również przewodnik po tradycyjnym polskim produkcie, w przystępny sposób opisujący charakterystyczne jego cechy, jego krótką historię oraz to, w jaki sposób my Polacy taki produkt przyrządzamy i konsumujemy. Jak się kisi ogórki? Co można zrobić z solonego śledzia? Jak piecze się buraki? Co to jest mak? Jakie są polskie regionalne potrawy z ziemniaka? Na te, i nie tylko te pytania delegat UE z pewnością znajdzie odpowiedzi w Kuchnia PL.

Kuchnia PL

 

Doskonała koncepcja i świetne przepisy, jednak nie oprę się własnemu zdaniu w pewnej kwestii. Jeśli mówimy o polskiej kuchni, rodzimych produktach regionalnych, tradycji kulinarnej, które to rzeczy mają obcokrajowcom przybliżyć naszą kulinarną stronę - nie używajmy zachodnich sformułowań. Gaspacho, z czegokolwiek byłoby przyrządzone - niech pozostanie w Hiszpanii, a risotto we Włoszech. Mamy mnóstwo własnych nazw i to również one, poza tym, co znajduje się na talerzu - powinny być podkreślnikiem naszych kulinarnych korzeni.

 

Broszurę Kuchnia PL w formacie pdf możecie pobrać TUTAJ.


Koncepcja, teksty, opracowanie przepisów: Monika Kucia
Projekt i opracowanie graficzne:  Ela Skrzypek
Ilustracje: Karolina Mazurkiewicz

Projekt powstał na zlecenie MSZ w ramach promocji polskiej gastronomii na czas Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej w 2011.

Komentarze

Jedzonko Malucha (niezweryfikowany)

Ciekawe...

23 września 2011 - 14:07
RainDrop (niezweryfikowany)

Ogromnie dziękuję za ten wpis i linka do publikacji.

23 września 2011 - 11:54
ulcik (niezweryfikowany)

ooo dzięki już mam swój egzemplarz :)

23 września 2011 - 11:46

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania