Majowa, pełna witamin słodka kapusta z zieloną cebulką i pęczkiem świeżego kopru. Bez dodatku zasmażki, dlatego jej lekka i świeża forma będzie idealna jako przekąska, lub jako dodatek do obiadu o wiosennym charakterze.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
pół pęczku młodej, zielonej cebulki
1 duży lub 2 małe pęczki świeżego koperku
2 łyżki masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i płuczemy pod bieżącą wodą. Zieloną cebulę siekamy na małe krążki i podsmażamy na maśle. Główkę kapusty dzielimy na pół, następnie na ćwiartki i wykrawamy wewnętrzną, twardą część. Ćwiartki kroimy wedle upodobań, drobno, lub na grubsze kawałki. Wkładamy do podsmażonej cebulki, dolewamy szklankę wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu i kontrolując ilość wody, aby kapusta nie przypaliła się. Pod koniec duszenia pozwalamy wodzie odparować i jednocześnie kapustę przyprawiamy. Posiekany koperek dodajemy do garnka tuż przed podaniem, aby nie utracił swojej pięknej, zielonej barwy.
Komentarze
To jest coś, co tygryski lubią o tej porze najbardziej ;) Młode ziemniaczki z masłem i taka kapustka z koperkiem, nic więcej na obiad mi nie trzeba...
Mniam, mniam, mniam ! Moje klimaty. Do każdego prostego mięska, tylko z młodymi (naszymi) ziemniakami. A robię z takiej młodej kapustki danie, które nazywam "fałszywym bigosem".
Szklę na maśle kilka cebul (piórka), dodaję plasterki kiełbasy podwędzanej typu śląska (od jedynego producenta z Bukowca k/ Nowego Tomyśla), po krótkim podsmażeniu dodaje sparzoną młodziutką kapustę, małą puszke przetartych pomidorów lyb własny przecier, pieprz, sól, cukier, odrobina Maggi
i 5 minut mieszania. Kapusta nie może "siąść". Koper na wydaniu w wazie. Piekę bagietkę do tego.
Można się zażreć na śmierć.
Pozdrawiam
Moze mniam, mniam ale bez tablicy Mendelejewa ( maggi ):))
Dodaj nowy komentarz