Lubię książki nie tylko czytać i - zanurzając twarz między kartki - upajać się ich charakterystycznym zapachem, ale również cieszyć oko wyjątkowymi fotografiami – szczególnie w przypadku książek kulinarnych. Dziś zapraszam Was w podróż po kuchni inspirowanej australijską naturą.
Quay to australijska restauracja mieszcząca się w Sydney. Dowodzi w niej uznany szef kuchni Peter Gilmore. W roku 2011 restauracja uplasowała się na 26 miejscu na liście The World's 50 Best Restaurants. Nie o restauracji jednak zamierzam dziś pisać. Nie jadłam w niej, nie mam więc możliwości przekazania własnych wrażeń. Chcę przybliżyć Wam publikację, która urzekła mnie formą wydania, przepięknymi daniami i doskonałym ich ujęciem na fotografiach.
Na Quay - Food Inspired By Nature trafiłam przypadkiem, poszukując na Amazon kolejnych publikacji, które miały trafić do naszej kolekcji książek kulinarnych. Co zwróciło moją uwagę? Recenzje, w których określono wyższość Quay nad kulinarną biblią ostatniego czasu - Nomą - w kategorii wydania, jakości materiału i zdjęć. Jak pisze jeden z komentatorów: "Choć Redzepi i Gilmore mają podobną filozofię tworzenia lokalnej kuchni, książka Gilmore prezentuje się znacznie lepiej". Musiałam przyjrzeć się temu bliżej. Ułatwiła mi to filmowa prezentacja książki, udostępniona zarówno na stronie restauracji, jak i kanale Youtube. Zamieszczam ją poniżej. Oceńcie sami! ;-)
Quay jest pierwszą książką Petera Gilmore, wydaną w październiku 2010 r. Od razu zyskała uznanie i miano najbardziej wystawnej i najwspanialszej książki kucharskiej, obrazującej dania restauracji australijskich. Zainspirowany naturą Gilmore oparł na niej swoją kuchnię. "Natura oferuje nam tak duże zróżnicowanie - naturalną elegancję i piękno - (...) jej smaki i tekstury tworzą serce mojej kuchni".
Autorem 143 przepięknych zdjęć jest australijski fotograf Anson Smart, a stylizację fotograficzną wykonało studio Reuben Crossman. Mistrzostwo wykonania zostało docenione przez Australijskie Stowarzyszenie Wydawców na początku roku 2011. Quay - Food Inspired By Nature otrzymała The Best Book Covers and Designs of 2011 - podczas Festiwalu Pisarzy Sydney.*
Okładka książki swoją fakturą przypomina olejny obraz. Wnętrze wypełniają receptury, fotografie dań oraz natury i jej darów, które Gilmore wykorzystuje w swoich potrawach.
Spójrzcie na fotografie.
źródło fotografii: www.adrianerdedi.com
źródło fotografii: www.adrianerdedi.com
I jeszcze jedno zdjęcie ode mnie.
Książka opatrzona jest wstępem Autora oraz recenzją Thomasa Kellera, który podkreśla swój zachwyt australijską przyrodą i uznanie dla rzemiosła oraz wysublimowanego smaku Petera Gilmore.
68 niezwykle czytelnych i dokładnych receptur na 285 stronach. Poza nimi znajdziecie, jak w każdej dobrej książce kucharskiej - przepisy bazowe. Trzeba jednak mieć na uwadze, że poza Australią nie będziemy w stanie posiąść wszystkich składników potrzebnych do wykonania dania, bowiem kuchnia Gilmore inspirowana jest naturą australijską.
Na zakończenie - deser :-) Fantastyczne ciastko czekoladowe - Eight Texture Chocolate Cake. Moje wyzwanie na przyszłość. Skusilibyście się? ;-)
Polecam nie tylko profesjonalistom, ale również tym z Was, którzy uwielbiają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej lub cieszyć oko pięknymi fotografiami.
Książkę możecie nabyć w restauracji Quay wraz z autografem Autora, lub - tak jak ja - na Amazon -> TUTAJ.
* źródło informacji o nagrodzie The Best Book Covers and Designs of 2011 www.readings.com.au
Komentarze
Super książka tylko cena poraża
to ciastko naprawdę fantastyczne!
Cudo
O rany jakie CUDNE I PYSZNE ciasteczko...........:):) normalnie monitor polizałam!!!!
Piękna .. dziękuję
Dodaj nowy komentarz