O wykorzystaniu żywności w kreowaniu sztuki pisałam już przy okazji Międzynarodowego Festiwalu Fotografii Kulinarnej 2010, podczas której - poza tradycyjnym ujęciem obrazu, warzywa i owoce przyjmowały wręcz antropomorficzne funkcje i kształty.
Surrealizm jest wszechobecny w dzisiejszej szeroko pojętej sztuce. Nikogo on nie dziwi, czasem zaskakuje, innym razem zachwyca. Swoboda form, jaką przyjmuje artystyczny przekaz pojawiła się już w XVI wieku pod postacią manieryzmu i włoskiego malarza Giuseppe.
Giuseppe Arcimboldo (Arcimboldi) doskonale odnalazł się ze swoją sztuką w okresie, w którym przyszło mu tworzyć. Poszukiwanie nowości i fascynacja zagadką w owym czasie budziły podziw współczesnych artyście i budzi zainteresowanie również dziś.
Seria portretów ludzkich głów i całych postaci jest dla miłośników detalu prawdziwą gratką poszukiwawczą gatunków i odmian warzyw, owoców i innych - powiedzmy - "naturalnych produktów spożywczych" :-)
Reprodukcje pochodzą ze strony giuseppe-arcimboldo.org, tam też znajdziecie większą ich ilość i różnorodność oraz opis: data powstania, wymiary obrazu i miejsce, w którym dany obraz się znajduje. Polecam, choć dwa wzbudziły moje mieszane odczucia ;-)
A już niedługo napiszę o innych kulinarnych - i tym razem współczesnych inspiracjach w sztuce.
Giuseppe Arcimboldo Whimsical Portrait i Admirał
Giuseppe Arcimboldo Wiosna i Jesień (1573)
Giuseppe Arcimboldo Zima
Komentarze
Dodaj nowy komentarz