Szukaj

Mozzarella - włoska porcelana

Prawdziwa Mozzarella di bufala campana czy komercyjna fior di latte? Ten włoski, kulisty ser ma wiele "twarzy", ale odsłona jest zawsze jedna... prawdziwie wykwintna...

Oryginalna mozzarella pochodzi z regionu w południowej części Włoch - Kampanii. Cechą charakterystyczną jej prawdziwości jest mleko, z którego jest produkowana, a pozyskiwane jest ono z czarnych bawolic arni. Stąd też nazwa Mozzarella di bufala campana. W pełnej nazwie został jej skład i sposób produkcji potwierdzony certyfikatem DOC w roku 1993.

Duże zainteresowanie serem i rosnące na niego zapotrzebowanie przyczyniło się do wprowadzenia mleka krowiego do produkcji. Stąd też powstała nowa nazwa - fior di latte lub fiordelatte, co oznacza mleczny kwiat (kwiat z mleka).

Bez względu na rodzaj mleka, proces produkcji wygląda tak samo: mleko zakwaszane jest podpuszczką, uzyskaną w ten sposób masę rozdrabnia się, a następnie zalewa bardzo gorącą, prawie wrzącą wodą. Masa serowa rozpuszcza się, a pod wpływem mieszania dużą, drewnianą łyżką zyskuje bardzo elastyczną konsystencję. Następnie masa jest porcjowana poprzez odcinanie - mozzatura to właśnie ten proces, który nadał nazwę serowi. Odcięte porcje  formuje się już na określone kształty.

Ponieważ ser mozzarella występuje w kilku rozmiarach wagowych, zazwyczaj od 3-60 dekagramów, przypisuje mu się dodatkowo następujące (w zależności od wielkości i wagi) nazwy:

     * bocconcini - małe kulki sera
     * treccia - większe, w formie warkocza

       * węzełkowe nodini

Sposobów na przyrządzenie mozzarelli jest wiele, ten lekki ser, dzięki swemu delikatnemu smakowi idealnie współgra z  każdym składinkiem, z którym w daniu występuje. A dla smakoszy? Ze szczyptą pieprzu i oliwą.


fot. istockphoto.com

Komentarze

zibi_scj55 (niezweryfikowany)

A dla smakoszy..............?! Położony plaster sera, na grybszym nieco plastrze Bawolego Serca, zerwanego prosto z krzaka, w ogrodzie mojego Ojca, z rzeczywiście - odrobiną pieprzu prosto z młynka i dobrą oliwą.
Mnia.......m!

08 marca 2012 - 00:38

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania