Z małym poślizgiem, ale jest. Przegląd najpopularniejszych przepisów na blogu powstał na bazie statystyk, ale przesianych. Nie chciałam, aby w rankingu pojawiły się te, które wybrał głównie Google - to w końcu nie 'walka" na dobre wypozycjonowanie.
Pominełam te, które uplasowały się w czołówce, ale są 'tylko" przepisami podstawowymi oraz wpisy, które - choć popularne - przepisami nie są.
Przechodząc do rzeczy, oto 10 najczęściej oglądanych, gotowanych bądź pieczonych w roku 2012 przepisów na blogu.
Jak się okazuje, w prostocie siła. Ale nie tylko. To ciasto z jabłkami nie jest zwykłym ucieranym. To drożdżowy wypiek, który nie wymaga wyrastania, jest niesamowicie aromatyczny, maślany i wilgotny. A jego pzygotowanie zajmuje niewiele czasu. To chyba najczęściej pieczone przeze mnie ciasto z owocami.
Zdeklasował niezwykle popularny sernik waniliowy z solonym karmelem. Mimo, że pojawił się z końcem listopada i siłą rzeczy, a raczej czasu nie miał "prawa" wejść w listę. Wasz odzew na pojawienie się tego ciasta był jednak ogromny.
Powiem krótko - czekam na cukiniowy sezon!
Przepis, z wykonania którego jestem dumna. Włożyłam w niego dużo zaangażowania i pracy. W dobie przepisów express i light ten wypiek to prawdziwa perełka naszej kulinarnej kultury, którą trzeba celebrować. To jak - spotykamy się tu 11 listopada?
Jak się okazuje, lubicie kulinarne perełki. Malinowa tarta w wydaniu "prościej się nie da, za to jak smakuje!" to pierwszy z przepisów Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów. Obiecuję sięgnąć po nią jeszcze nie raz i przywrócić do życia najstarsze polskie przepisy kulinarne.
x
Rodzinny klasyk. Nic dodać, nic ująć.
x
Może dlatego, że kochacie muffiny, a może dlatego, że jak ja - połączenie śliwek i cynamonu.
Czy to dlatego, że każdy pragnie długowieczności, czy też z powodu doskonałej kompatybilności składników i powiewu lata - z pewnością to danie w szparagowym sezonie można jeść na okrągło.
Mały eksperyment zyskał Waszą zdecydowaną aprobatę. Ja uwielbiam! Buraki nabrały w tym kremie nowego wymiaru, który smakuje nawet na zimno ;-)
Blanszowaną rzodkiewkę i sos z sałaty mogę o każdej porze dnia i nocy. Fantastyczne, odświeżające danie na lato. Cieszę się, że zmieściło się w dziesiątce, bo jest godne pojawienia się w Waszych kuchniach :-)
Komentarze
Pani Renato,
Dziekuje! Trafilam na Pani blog chyba dwa lata temu, i wracam do Pani zawsze, po wszystkie przepisy.
Jest Pani wyjatkowa - koipiuje Lamie - blog jest prosty i elegancki, przepisy - fenomenalne.
Wlasnie mam Pani placek ze sliwkami - ten z drozdzami instant - w piekarniku.
Pani skorka pomaranczowa (kandyzowana), zrobila furore wsrod moich znajomych, ach, biscotti ze skorka pomaranczowa i zurawina...
Raz jeszcze dziekuje, i powodzenia!
Droga Reniu kiedy coś nowego napiszesz ?:) Ja czekam i czekam niecierpliwie:)
Nawet nie wiesz, jakie mam wyrzuty sumienia, że moja akywność ostatnio spadła, więc chyba w kolejnym wpisie się wytłumaczę ;) Moja doba diametralnie się skurczyła, ale to przejściowe, więc o jeszcze trochę cierpliwości Ciebie i wszystkich poproszę ;)
No jasne wiadomo, że różne okresy człowiek w życiu ma:) Chciałam tylko powiedzieć, że tęsknię za wpisami, ale każdy rozumie że z długością doby różnie bywa:) Wszystkiego dobrego!:)
Fajny artykuł, kilku z tych potraw w ogóle nie znałam. Mój numer jeden to spaghetti :D Chyba pokuszę się o zrobienie czegoś takiego, wygląda naprawdę fantastycznie :) Pozdrawiam.
Ja zgłoszę się po rogala marcińskiego bo nigdy nie piekłam, chociaż nie wiem czy się odważę czy tylko przyjdę popatrzeć na zdjęcia :) Krem, spagetti, muffiny i ciasto jabłkowe robiłam, pycha!!! I też poczekam na cukinię w sezonie, te kawałki kuszą mnie od dawna ;)
Nareszcie!
Nareszcie ktos chce siegnac do Sezamu Polskiej Kuchni.
Trzymam za slowo.
Jakaz by to byla odmiana w zalewie blogow inspirujacych sie zachodnimi modami...
Piernik jest rewelacyjny. z tarta poczekam jeszcze kilka miesiecy;)
b. podoba mi sie twoj blog, sledze od niedawna. najbardziej podoba mi sie w nim to, ze jest nieprzeladowany. elegancki w tresci i formie.
Dziękuję za komentarz i za miłe słowa :-)
Dodaj nowy komentarz