Noworoczne i karnawałowe spotkania to czas na lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych przekąski. Podczas towarzyskich rozmów i zabawy kulinarna formuła mini sprawdzi się znakomicie.
Finger Food to małe przekąski, które spożywamy bez użycia sztućców i talerzy. Ta formuła podania i spożywania jest o tyle wygodną, że podczas towarzyskich spotkań nasi goście mogą swobodnie korzystać z przyjemności rozmowy i zabawy nie odrywając się od stołu. Lub na odwrót ;-) Nie odrywając się od jedzenia możemy czerpać z uroków zabawy. A naszych gości nie rozprasza poszukiwanie wolnego miejsca na używany talerzyk.
Co możemy podać na sylwestrowym, bądź karnawałowym spotkaniu?
Tartinki
Małe, okrągłe kanapeczki wykrawane z pieczywa tostowego, pumpernikla, lub na bazie słonych krakersów. Na tartinki nakładamy musy, kawałki śledzia lub łososia, plasterki pieczonego mięsa lub inne ulubione składniki o konkretnym smaku. Łatwe i szybkie w przygotowaniu pozostawiają szerokie pole do zrealizowania naszych kulinarnych fantazji.
Mini sandwich
Cienkie kromki pieczywa smarujemy ulubioną pastą lub musem i kroimy w małe trójkąty. Najbardziej efektownie prezentuje się w pięciu warstwach (3-pieczywo, 2-nadzienie). Wymaga to jednak pokrojenia pieczywa bardzo cienko, lub też użycia pumpernikla.
Profitrolki
czyli inaczej ptysie. Napełniamy je nadzieniem słonym, lub słodkim. Ptysie doskonale smakują z musem z wędzonej ryby, a na słodko z kremem pâtissière i polewą karmelową.
Babeczki, tartaletki i mini quiche
Kruche spody faszerujemy dowolnymi, ulubionymi składnikami, np. boczkiem, cebulką, łososiem, serami pleśniowymi, serem feta lub ricotta. W wersji na słodko najlepiej podać z lekkim nadzieniem, np. bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Mini vol-au-vent
Francuskie ciastka napełnione musem na bazie serów, ryby lub sałatką z avocado i krewetek.
Mini roladki
Zawijane przekąski spięte wykałaczką. Może to być grillowany bakłażan lub cukinia z twarożkowym musem i dodatkami lub suszona śliwka albo daktyl owinięta cieniutkim boczkiem lub speckiem. Popularny jest wędzony łosoś faszerowany twarożkiem i zawinięty w rulonik.
Popularne koreczki
Małe bocconcini, kawałki lososia, korniszonki, oliwki i wiele innych produktów, które można połączyć za pomocą specjalnego patyczka sprawdzają się, bo nie brudzą rąk.
Przekąski warzywne
Pomidorki koktajlowe z twarożkowym nadzieniem, z dodatkiem świeżej bazyli to ulubiona, bo orzeźwiająca i lekka przekąska. Kawałki ogórka lub cukini nadziewanej krewetkami, seler naciowy z aromatycznymi serami i orzechem włoskim lub pokrojone na cząstki i panierowane szparagi (choć w tym okresie trudno dostępne) - z pewnością przypadną do gustu nie tylko wegetarianom.
Jak serwować Finger Food?
Przekąskę można włożyć do specjalnego, papierowego papilotka, lub na porcelanową albo stalową łyżeczkę do przekąsek. W przypadku np. tartinek lub babeczek - umieszczamy je bezpośrednio na tacy do przekąsek. Może, ale nie musi być ona wyłożona serwetką, najlepiej białą. Na tacy umieszczamy po kilka rodzajów przekąsek, najlepiej w równych rzędach - zachowanie wizualnego porządku pozwoli gościom łatwo wybrać to, co jest dla nich ulubione.
Jeżeli podajemy FingerFood na łyżeczkach, lub spięty wykałaczką, musimy zapewnić łatwo dostępne i wolne miejsce na to, aby goście mogli te akcesoria odłożyć.
I na koniec serwetki - w razie, gdyby twarożek albo krewetka pobrudziła gościowi palce.
Zobacz nasze przepisy na przekąski Finger Food.
fot.główna: istockphoto
Komentarze
Sama serwuję podobne fingersy :)
Dodaj nowy komentarz