Szukaj

FingerFood - inspiracje

Noworoczne i karnawałowe spotkania to czas na lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych przekąski. Podczas towarzyskich rozmów i zabawy kulinarna formuła mini sprawdzi się znakomicie.

Finger Food to małe przekąski, które spożywamy bez użycia sztućców i talerzy. Ta formuła podania i spożywania jest o tyle wygodną, że podczas towarzyskich spotkań nasi goście mogą swobodnie korzystać z przyjemności rozmowy i zabawy nie odrywając się od stołu. Lub na odwrót ;-) Nie odrywając się od jedzenia możemy czerpać z uroków zabawy. A naszych gości nie rozprasza poszukiwanie wolnego miejsca na używany talerzyk.

Co możemy podać na sylwestrowym, bądź karnawałowym spotkaniu?

Tartinki
Małe, okrągłe kanapeczki wykrawane z pieczywa tostowego, pumpernikla, lub na bazie słonych krakersów. Na tartinki nakładamy musy, kawałki śledzia lub łososia, plasterki pieczonego mięsa lub inne ulubione składniki o konkretnym smaku. Łatwe i szybkie w przygotowaniu pozostawiają szerokie pole do zrealizowania naszych kulinarnych fantazji.

Mini sandwich
Cienkie kromki pieczywa smarujemy ulubioną pastą lub musem i kroimy w małe trójkąty. Najbardziej efektownie prezentuje się w pięciu warstwach (3-pieczywo, 2-nadzienie). Wymaga to jednak pokrojenia pieczywa bardzo cienko, lub też użycia pumpernikla.

Profitrolki
czyli inaczej ptysie. Napełniamy je nadzieniem słonym, lub słodkim. Ptysie doskonale smakują z musem z wędzonej ryby, a na słodko z kremem pâtissière i polewą karmelową.

Babeczki, tartaletki i mini quiche
Kruche spody faszerujemy dowolnymi, ulubionymi składnikami, np. boczkiem, cebulką, łososiem, serami pleśniowymi, serem feta lub ricotta. W wersji na słodko najlepiej podać z lekkim nadzieniem, np. bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Mini vol-au-vent
Francuskie ciastka napełnione musem na bazie serów, ryby lub sałatką z avocado i krewetek.

Mini roladki
Zawijane przekąski spięte wykałaczką. Może to być grillowany bakłażan lub cukinia z twarożkowym musem i dodatkami lub suszona śliwka albo daktyl owinięta cieniutkim boczkiem lub speckiem. Popularny jest wędzony łosoś faszerowany twarożkiem i zawinięty w rulonik.

Popularne koreczki
Małe bocconcini, kawałki lososia, korniszonki, oliwki i wiele innych produktów, które można połączyć za pomocą specjalnego patyczka sprawdzają się, bo nie brudzą rąk.

Przekąski warzywne
Pomidorki koktajlowe z twarożkowym nadzieniem, z dodatkiem świeżej bazyli to ulubiona, bo orzeźwiająca i lekka przekąska. Kawałki ogórka lub cukini nadziewanej krewetkami, seler naciowy z aromatycznymi serami i orzechem włoskim lub pokrojone na cząstki i panierowane szparagi (choć w tym okresie trudno dostępne) - z pewnością przypadną do gustu nie tylko wegetarianom.
 

Jak serwować Finger Food?

Przekąskę można włożyć do specjalnego, papierowego papilotka, lub na porcelanową albo stalową łyżeczkę do przekąsek. W przypadku np. tartinek lub babeczek - umieszczamy je bezpośrednio na tacy do przekąsek. Może, ale nie musi być ona wyłożona serwetką, najlepiej białą. Na tacy umieszczamy po kilka rodzajów przekąsek, najlepiej w równych rzędach - zachowanie wizualnego porządku pozwoli gościom łatwo wybrać to, co jest dla nich ulubione.
Jeżeli podajemy FingerFood na łyżeczkach, lub spięty wykałaczką, musimy zapewnić łatwo dostępne i wolne miejsce na to, aby goście mogli te akcesoria odłożyć.
I na koniec serwetki - w razie, gdyby twarożek albo krewetka pobrudziła gościowi palce.

Zobacz nasze przepisy na przekąski Finger Food.


fot.główna: istockphoto

Komentarze

PASJA NA TALERZU (niezweryfikowany)

Sama serwuję podobne fingersy :)

29 czerwca 2011 - 13:28

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania