Szukaj

Paris-Brest z musem z wędzonych ryb i oliwkami

Paris-Brest, okrągłe ciastko ptysiowe z dziurką w środku - zostało wymyślone pod koniec  XIX wieku w cukierni znajdującej się na trasie wyścigu rowerowego Paryż-Brest. W zamyśle właściciela cukierni miało przypominać koło od roweru, dlatego miało średnicę 25 cm - i nadziewane było słodkim kremem migdałowym.
My owe ciastko zmniejszyliśmy do średnicy 10 cm i nadzialiśmy lekkim musem na bazie kremowego serka, słonych ryb wędzonych i zielonych oliwek.

Składniki na ciasto parzone:*

125 ml wody
50 g masła
100 g mąki pszennej typ 500
3 jajka

1 żółtko do smarowania

Składniki na farsz:**

300 g serka ricotta
150 g wędzonej makreli
150 g wędzonego łososia
20 oliwek zielonych
starta skórka z cytryny lub sok
sól
pieprz

Dodatkowo:

pieprz różowy
4 garście sałaty roszponki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia z nawiewem. Blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i włożyć masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i zagotowania całości. Ogień ustawić na średni płomień. Do rondelka wsypać mąkę i dokładnie oaz energicznie mieszać, aby połączyła się z gorącym płynem. Przesmażyć ciągle mieszając, aby masa nie przypaliła się. Odstawić do przestudzenia. Następie do letniej masy dodać jajko i miksować na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno dwa pozostałe jajka. Masę miksować aż będzie dobrze napowietrzona i gładka. Nałożyć do szprycy i wyciskać oponki o średnicy 10 cm. Żółtko wymieszać z odrobiną wody i posmarować wierzch każdej oponki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Farsz: wymieszać razem serek, makrelę i drobno posiekanego łososia. Dodać pokrojone oliwki. Przyprawić startą skórką z cytryny, solą i pieprzem.

Upieczone i wystudzone ciastka ptysiowe przekroić w poprzek na pół. Farsz włożyć do szprycy wycisnąć na dolną część ciastka, przykryć drugą. Ułożyć na talerzu, do środka włożyć sałatę i posypać utłuczonym różowym pieprzem.

*z tej proporcji wyjdzie około 10 ciastek, można upiec 4 sztuki, a z reszty ciasta uformować mini ptysie
** proporcje do nadziewania 4 ciastek

Paris-Brest z musem z wędzonych ryb i oliwkami / ArtKulinaria

Składnik główny: 
ciasto ptysiowe
Składnik główny: 
łosoś
Składnik główny: 
makrela
Składnik główny: 
oliwki
Rodzaj dania: 
Przekąska
Ryby i owoce morza
Inne

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania