Szukaj

Pomidor, truskawka i mozzarella

Wiosenna przekąska z pomidorów, świeżych truskawek i delikatnej mozzarelli. Danie efektowne i zaskakujące fuzją aromatów, podkreślonych balsamicznym vinaigrette.

Składniki na 2 porcje:

5 pomidorów (w tym 2 o regularnym kształcie i 3 do krojenia)
50 g mozzarelli
2 duże truskawki
6 czarnych oliwek
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka aromatycznego vinaigrette

Przygotowanie:

Dwa ładne pomidory odłożyć. Pozostałe 3 sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić i usunąć wnętrze (wykorzystać do zupy lub sosu pomidorowego). Pokroić w drobną kostkę.  Połowę pokrojonego pomidora dusić pod przykryciem z odrobiną oliwy - do uzyskania gęstej pulpy. Przyprawić, zdjąć z ognia i dodać resztę pokrojonego pomidora, wymieszać, a następnie wystudzić.

Mozzarellę, oliwki i truskawki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pulpą pomidorową, doprawić oliwą i vinaigrette.

Odłożone 2 pomidory pokroić w plastry (ściąć wierzch i spód tak, aby równo i stabilnie stały). Plastry pomidorów przekładamy przygotowaną wcześniej masą. Dekorujemy sałatą, kiełkami lub młodymi liśćmi szpinaku i skrapiamy vinaigrette balsamicznym lub kremem balsamicznym.


 

Składnik główny: 
pomidory
Składnik główny: 
truskawka
Składnik główny: 
mozzarella
Składnik główny: 
oliwki
Składnik główny: 
truskawki
Rodzaj dania: 
Przekąska
Sałata/Sałatka

Komentarze

Evitaa (niezweryfikowany)

Sezon na truskawki, więc warto powrócić do tego przepisu. Zachwycające połączenie smaków i te zdjęcia... :).

25 maja 2012 - 12:27
EWA (niezweryfikowany)

No cóż... zdjęcia i mnie zachwycają wszystkie, Ale ja nie o tym co widzę. ja chciałabym o tym co poczułam... Zrobiłam nieco mniejszą wieżyczkę, a w zasadzie zrobiłam dwie dla każdego z nas. Dla mnie i dla męża, bowiem dziecko mocno wyrośnięte nie tknie jeszcze truskawki z oliwkami i mozzarellą. Ale skoro już zaczyna powolutku zjadać oliwki, to kiedyś dojrzeje i do tego zestawu. Liczę na to w każdym razie. Całość zachwycająca. Powiem jeszcze, że truskawkę czuć rewelacyjnie. Lekkie danie, orzeźwiające i mocno powalające. Udało mi się kupić teraz truskawki i całe szczęście, że i pomidory teraz mają swoją wartość. Gorzej będzie w sezonie truskawkowym niestety. Ale nic to. Jutro drugie podejście robię, bo jestem zachwycona. I póki mam truskawki i mozzarellę. Dziękuję za kolejną ucztę i za kolejny przepis, którego pewnie już jutro nauczę się na pamięć. Jeszcze będę musiała poćwiczyć te zdjęcia... Polecam wszystkim spróbowanie. Pyszne, więc Wam tak zostanie...

30 lipca 2011 - 22:27
Smaczny Dom (niezweryfikowany)

Jestem ciekawa połączenia truskawek z pulpą pomidorową. Przyznam się, że jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłam. Muszę spróbować.

Co do zdjęc: Chapeaux bas! Fajne, zwłaszcza ostatnie:)

12 kwietnia 2011 - 21:42
Łasuch w wegańskiej kuchni (niezweryfikowany)

Przepięknie ta pomidorowa wieża wygląda. Przepięknie!

12 kwietnia 2011 - 21:38
Polka (niezweryfikowany)

Przepiękne połączenie i cudne zdjęcia!
Pozdrawiam Was ciepło :)

11 kwietnia 2011 - 21:58
Renata Targosz

Dziękujemy i również pozdrawiamy Polko :-))

11 kwietnia 2011 - 22:35

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania