Pachnące latem maliny na delikatnym kremie pâtissière i kruchym cieście. Bardzo aromatyczne połączenie.
Recepturę możemy wykorzystać zarówno na tartaletki, jak i na jedną większą tartę. Bardzo polecam!
Tartaletka z kremem pâtissière i malinami
z modyfikacjami na podstawie przepisu z Le Livre d'or des Gâteaux . Wydawnictwo - Cuisine Actuelle 2008
Składniki na ciasto kruche:
225 g mąki
szczypta soli
50 g cukru pudru
125 g masła
1 żółtko
2 łyżki wody
Składniki na krem pâtissière:
250 ml mleka
pół łyzeczki sproszkowanego cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła
świeże maliny
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temp. 170ºC.
Ciasto kruche: na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania konsystencji kaszy. Całość szybko, ale dokładnie zagniatamy z żółtkiem i 2 łyżkami wody. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Krem pâtissière: Mleko zagotowujemy z cynamonem, a następnie przecedzamy. Osobno ubijamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolewamy do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Najlepszy efekt osiągniemy, kiedy na etapie podgrzewania masę mleczno-żółtkową będziemy miksować - gwarantuje nam to nie powstawanie grudek podczas gęstnienia masy. Odstawiamy na bok i dodajemy masło, mieszamy dokładnie.
Po schłodzeniu kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy ciastem foremki na tartaletki i lekko dociskamy. Każdą foremkę z ciastem przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, dociskamy i podnosimy jej brzegi, a następnie wsypujemy ryż lub kaszę, która posłuży nam do pieczenia "na ślepo". Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut i pieczemy na jasnozłoty kolor. Wyciągamy z piekarnika i zdejmujemy folię aluminiową z ryżem. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 200ºC. Na każdą tartaletkę wykładamy łyżką krem pâtissière mając na uwadze, że jego poziom podniesie się po dodaniu do masy malin. Na wyłożony krem nakładamy maliny i leciutko dociskamy. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut.
Upieczone tartaletki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek.
Komentarze
jaka powinna byc wielkosc formy na duza tarte? w duzej formie piec tyle samo czasu i dac taka sama ilosc kremu?
Tutaj jest wersja tego przepisu w formie większej tarty: http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tarta-ze-sliwkami-i-kremem-patissiere-z-nuta-cynamonu , ale ze śliwkami :) Czas pieczenia z kremem będzie wynosić między 10 a 15 minut.
Jak gęsty powinien być ten krem, po czym poznać ze już dość podgrzewania?
Powinien mieć konsystencję budyniu.
Są przepyszne!! Piekłam już dwa razy a kolejny spróbuję z jagodami :)
a pasowaly by brzoskwinie badz ananasy?
Tartaletki wyglądają cudnie i bosko smakują! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
ależ to wspaniale wygląda, a jakie musi być pyszne!
Czy do tego kremu pasowałyby figi?
W formie zapiekanej, jak w przepisie - tak.
Dodaj nowy komentarz