Szukaj

Łosoś marynowany w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą na ragout z fasoli i borowików

Łosoś w aromatycznych przyprawach z dodatkiem karmelizowanej cebuli, smażonych borowików i fasoli.  Delikatnie różowy kolor mięsa pięknie komponuje się z bursztynową barwą dodatków.


Polecamy też więcej przepisów na: Ryby
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia, cebulę, borowiki


 

Łosoś marynowany w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą
na ragout z fasoli i borowików

na 10 osób

Składniki:


filet z łososia, po ok. 100-120 g na osobę
200 ml oliwy
50 g świeżego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
pieprz młotkowany
2 laski wanilii

500 g cebuli białej
200 g cukru
100 ml octu winnego białego
3 liście laurowe
100 g masła

500 g borowika mrożonego
200 g fasoli białej
100 g klarowanego masła
1 łyżka oliwy

sól gruboziarnista
pieprz
oliwa do smażenia


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej.
Łososia pokroić na porcje. Przygotować marynatę: wymieszać oliwę, obrany i pokrojony imbir, cynamon, pieprz, przekrojoną i wydrążoną laskę wanilii. Zalać łososia i marynować minimum 2 godziny.

Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy dodać ocet winny i wymieszać dokładnie. Dodać liść laurowy, obraną i cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać zimne masło i dokładnie rozmieszać. 

Namoczoną fasolę ugotować do miękkości, przecedzić i odstawić. Borowiki usmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła i łyżki oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną wcześniej fasolą, zachować w cieple.

Na patelnię wlać oliwę, łososia wyciągnąć z marynaty i obsmażyć ze wszystkich stron.
Podawać na borowikach z fasolą, przykryć karmelizowaną cebulą, polać odrobiną sosu karmelowo-cebulowego i posypać solą gruboziarnistą.

Łosoś marynowany w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą na ragout z fasoli i borowików / ArtKulinaria

Łosoś marynowany w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą na ragout z fasoli i borowików / ArtKulinaria

Składnik główny: 
łosoś
Składnik główny: 
cebula
Składnik główny: 
grzyby
Składnik główny: 
borowiki
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza

Komentarze

Grzegorz (niezweryfikowany)

Świetne zdjęcia do tego przepisu. Zastanawia mnie jednak czy tak intensywne smaki nie zatuszują delikatnego łososia. Niestety, dopóki się nie spróbuje to się nie dowie. Więc do kuchni.

11 czerwca 2014 - 09:25
Fuego (niezweryfikowany)

Danie bardzo smaczne. Sos z karmelizowania cebuli jest ekstremalnie słodki (co dla jednych może być wadą, a dla innych zaletą).

09 października 2011 - 16:40

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania