Szukaj

Jak kupować ryby?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ryby świeżej, mrożonej lub wędzonej?

Ideałem byłoby mieć zawsze dostęp do świeżo złowionych ryb.
Kupując rybę w porcie rybackim mamy gwarancję naprawdę świeżego produktu. Zaopatrując się jednak z drugiego źródła - musimy zwrócić uwagę na parę znaczących szczegółów.

Ryby świeże

- ryba powinna być błyszcząca i wizualnie świeża
- przy dotyku być wyczuwalna jędrność mięsa. Jeśli pokrojona jest w plastry, najlepsze kawałki są z części środkowej,
- łuski powinny mocno przylegać do skóry i lśnić
- oczy – przezroczyste i wyłupiaste,
- skrzela muszą być różowe lub czerwone, wilgotne i błyszczące
- zapach powinien być przyjazny dla zmysłu powonienia, delikatny – morza i wodorostów. Rybi zapach nie jest oznaką świeżości z najwyższej półki.

Ryby mrożone

Przy zakupie ryb mrożonych zwracamy uwagę przede wszystkim na glazurę, czyli warstwę lodu, którą ryba jest pokryta. Glazura powinna mieć warstwę jednakowej grubości na całej powierzchni ryby i być przejrzysta.  Zbyt gruba warstwa glazury zwiększa masę ryby i w efekcie dodatkowo płacimy za lód. Świadczy to również o nie do końca idealnych warunkach przechowywania ryby w sklepowych mroźniach.

Ryby wędzone

Skóra wędzonej ryby powinna być błyszcząca, ale nie lepka. Wyfiletowana ryba ma mięso soczyste i nie wysuszone.

Na zdjęciach prezentujemy kilka ujęć z targu, który odwiedziliśmy latem zeszłego roku w bretońskim miasteczku Saint Malo.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania