Szukaj

PRZEPISY



kulinarna podróż do świata wybornego smaku
i aromatycznych woni,
w parze idących z wysublimowaną prostotą przekazu tego,
co znajduje się na talerzu...

Krem z karotki z grzankami żytnimi

Zapotrzebowanie na tą zupę zgłosiła moja córka. Odkąd rzuciła jedzeniowe zło wszelakie (które - mimo naszych zdrowych nawyków żywieniowych - jako nastoletnie pokolenie przyjmować czuła się w obowiązku) - rozpoczęła etap żywienia zgodny z własną grupą krwi. Nie rozpisująć się w temacie (a może kiedyś napiszę osobny post) muszę przyznać, że zdrowotnie efekty przynosi znakomite.

Rodzaj dania: 
Zupa

Ananas zapiekany pod kokosową kruszonką

Duża dawka słodyczy w dojrzałym ananasie i chrupiącej kruszonce była mi dziś zdecydowanie potrzebna. To nic, że piję teraz niesłodzoną herbatę. I tak nie słodzę jej od piętnastego roku życia. Dlatego nie mam żadnych wyrzutów sumienia, gdy sprawiam sobie słodkie przyjemności.

Rodzaj dania: 
Deser

Wołowina zapiekana pod ziemniaczanym purée

Wołowinę jadam rzadko, bo nie w każdej postaci ją lubię. Dlatego przygotowując dzisiejsze danie od razu wiedziałam, że musi ono składać się z "czegoś więcej".  Duszone w aromatycznym sosie mięso przykryłam kremowym purée ziemniaczanym i zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło wspaniałe i sycące - idealne na kolację w zimowy wieczór.

Drobiowe ragoût z warzywami i rozmarynem

Danie z rodzaju szybkich i nieskomplikowanych. Aromatyzowane rozmarynem piersi kurczaka podałam z kolorowymi warzywami. Takie proste zestawienia świetnie sprawdzają się, gdy w wypełnionym pracą i obowiązkami dniu trzeba znaleźć chwilę na przygotowanie posiłku. 


Przepis z lokowaniem produktu

Rodzaj dania: 
Mięsa

Kacze piersi z szałwią na dyniowym purée

Soczysta i aromatyczna pierś kaczki przyprawianej szałwią i rozmarynem, ziemniaczane gratin z tymiankiem i czoskiem oraz purée z dyni podrasowane słodką papryką. Całość fantastycznie ze sobą współgra i doskonale smakuje. Jeżeli w sezonie dyniowym przygotowaliście sobie jej zapas - danie to z powodzeniem możecie przyrządzić o każdej porze roku!
 


Przepis z lokowaniem produktu

Rodzaj dania: 
Mięsa

Pierogi z kapustą i grzybami

W moim domu nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują wyczekane przez rok, w ten jeden dzień. Podaję je jako jedno z dwóch pierogowych dań, przed deserowymi pierogami ze śliwką, miodem i orzechami.

Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne