Szukaj

Ananas zapiekany pod kokosową kruszonką

Duża dawka słodyczy w dojrzałym ananasie i chrupiącej kruszonce była mi dziś zdecydowanie potrzebna. To nic, że piję teraz niesłodzoną herbatę. I tak nie słodzę jej od piętnastego roku życia. Dlatego nie mam żadnych wyrzutów sumienia, gdy sprawiam sobie słodkie przyjemności. Ostatnie kilka dni z rzędu  piekłam crumble jabłkowe z cynamonem, więc dziś zboczyłam z utartej ścieżki  i sięgnęłam po ananasa, którego zazwyczaj traktuję w ten posób.

Tort, o którym myślałam ostatnio na fejsbuku zbliża się wielkimi krokami. A za nim podążają moje urodziny. Będzie więc na blogu raczej na pewno ;-)

Crumble z ananasem

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas
  • 50 g wiórkow kokosowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka masła do smarowania naczynia
  • 1 łyżeczka cukru demerara
  • 200 g śmietany 36% + 1 łyżeczka cukru pudru
  • lody śmietankowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.

Ananas obieramy i wycinamy z boków części niejadalne. Przekrawamy na pół, wycinamy twardy rdzeń, kroimy w plastry, a następnie na mniejsze kawałki.
Z mąki, cukru pudru, wiórków kokosowych i masła przygotowujemy kruszonkę (tak jak tutaj).

Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem i wysypujemy cukrem demerara. Układamy kawałki ananasa, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut - do momentu, aż kruszonka zrumieni się.

Podajemy z ubitą na sztywno śmietaną oraz gałką lodów śmietankowych.

Składnik główny: 
ananas
Składnik główny: 
kokos
Rodzaj dania: 
Deser

Komentarze

Krystyna Boner (niezweryfikowany)

Zrobiłam dzisiaj kruszonkę z Twojego przepisu. Wyszła znakomicie. Dzięki za przepis. Pozdrawiam, Krys

25 września 2013 - 14:43
emajdak (niezweryfikowany)

To ja poproszę, dużą porcję na dwie osoby. Zjem sama :)
Masz przepiękne zdjęcie profilowe Renatka :)

25 stycznia 2013 - 00:24
Renata Targosz

Ja sama niestety nie zdążyłam ;)
Dziękuję :) :*

25 stycznia 2013 - 14:14
Martysia (niezweryfikowany)

Śliczne zdjęcia, zwłaszcza to pierwsze :) czuję, że duża dawka słodyczy też mi jest potrzebna :)

17 stycznia 2013 - 20:31
Renata Targosz

Dziękuję :-)
A potrzebę słodyczy trzeba zdecydowanie zaspokajać ;-)

17 stycznia 2013 - 23:57
Nat. (niezweryfikowany)

Pięknie wygląda! Uwielbiam kruszonkę na ciastach, uwielbiam crumble. Pozdrawiam

17 stycznia 2013 - 13:32
Renata Targosz

Pozdrawiam również :-)

17 stycznia 2013 - 23:57

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania