Szukaj

Semifreddo z selera naciowego, limonki i tequili

Mrożony deser z selera naciowego, limonki i tequili. Lekkie i kremowe plastry semifreddo wspaniale orzeźwiają i zaostrzają apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronują posiłek swoim niebanalnym smakiem... Doskonałe z sosem z przetartych czerwonych owoców, takich jak malina, czy truskawka.

Składniki:

400 g selera naciowego
200 g cukru
500 ml wody
3 limonki
300 g śmietany 30% lub 36%
15 g tequili


Dodatkowo:

5
0 g białek
75 g cukru


Przygotowanie:

Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z limonek, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać.

Białka ubić na sztywno, w trakcie ubjania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić.

Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w foremce lub foremkach i zamrozić.

 

Składnik główny: 
seler
Składnik główny: 
seler naciowy
Składnik główny: 
śmietana
Rodzaj dania: 
Deser
Przekąska

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania