Szukaj

Omlet z łososiem i serkiem ricotta

Cieniutki omlet z serkiem ricotta i plastrami wędzonego łososia. Doskonale spełni rolę eleganckiego śniadania, jak i lekkiej przekąski.

Wędzony łosoś dzięki zdecydowanej nucie smakowej jest doskonałym akcentem dań delikatnych. Tak, jak w przypadku proponowanej dzisiaj roladki omletowej, lub też sałatki z brokułów i mozzarelli na puree z pieczonej papryki albo wspaniałej sałatki ze szparagami i truskawkami

Zobaczcie więcej pomysłów na łososia wędzonego oraz na śniadania.


Omlet z łososiem i serkiem ricotta

Składniki na 2 porcje:


2 jajka
100 - 120 g łososia wędzonego w plastrach
3 łyżeczki ikry z łososia
1 łyżka masła
50 g serka ricotta
natka pietruszki
1 gruszka
garść liści młodego szpinaku lub bukietu sałat
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sól
pieprz


Przygotowanie:

Jajka roztrzepać, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.  Na patelni rozpuścić masło, smażyć 2 małe i cienkie omlety. Wystudzić. Na przezroczystą folię spożywczą wyłożyć omlet, posmarować serkiem ricotta i nałożyć plasterki łososia.  Delikatnie zrolować i docisnąć folię tak, aby zachować stabilną roladkę.  Te same czynności powtórzyć z drugim omletem. Włożyć do lodówki na około 30 min.

Młode liście świeżego szpinaku wymieszać z oliwą z oliwek i delikatnie doprawić. Gruszkę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w julienne.

Schłodzone roladki wyjąć z folii, i pokroić na kawałki. Ułożyć na talerzu i nałożyć na każdy kawałek odrobinę czerwonej ikry. Dekorować gruszką i świeżymi listkami młodego szpinaku.


Składnik główny: 
łosoś
Składnik główny: 
ricotta
Składnik główny: 
jajka
Składnik główny: 
szpinak
Składnik główny: 
łosoś wędzony
Rodzaj dania: 
Śniadanie
Przekąska
Ryby i owoce morza

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania