Szukaj

Roszponka z awokado, gruszką, kozim twarożkiem i kroplą orzechowego vinaigrette

Pełna smaków sałatka z roszponki, delikatnego koziego twarożku, miękkiego awokado i soczystej, słodkiej gruszki. Czerwień żurawiny pięknie komponuje się z bielą i zielenią składników, a orzechowa nuta wspaniale przełamuje smak.

Składniki:

4 garście roszponki
1 awokado
1 gruszka
150 g twarożku koziego
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
odrobina sokuy z cytryny

6 łyżek oliwy
1,5 łyżki octu orzechowego
1 łyżka musztardy francuskiej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Roszponkę opłukać. Awokado przekroić na pół, obrać i usunąć pestkę, a następnie każdą połówkę przekroić ponownie na pół. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Przy pomocy szerokiej obieraczki do warzyw pociąć awokado i gruszkę na długie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Składniki na vinaigrette wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, plastry awokado i gruszki, pokruszyć twarożek i posypać żurawiną oraz orzechami. Polać orzechowym vinaigrette.

Roszponka z awokado, gruszką, kozim twarożkiem i kroplą orzechowego vinaigrette

Roszponka z awokado, gruszką, kozim twarożkiem i kroplą orzechowego vinaigrette

Składnik główny: 
roszponka
Składnik główny: 
awokado
Składnik główny: 
gruszka
Składnik główny: 
ser kozi
Składnik główny: 
Zielono mi...
Rodzaj dania: 
Sałata/Sałatka
Przekąska

Komentarze

Gosia (niezweryfikowany)

Robiłam tą sałatkę już kilkakrotnie, trochę eksperymentując ze składnikami. Za każdym razem jest wspaniała! Najbardziej smakowała nam ze świeżym szpinakiem zamiast raszponki. Ten przepis na stałe wchodzi do mojej kuchni:-) Pozdrawiam

29 listopada 2011 - 22:50
Renata Targosz

Tak, połączenie sałaty, orzechów i koziego sera zawsze się sprawdza i daje świetną bazę do eksperymentów z innymi dodatkami :-) Cieszę się, że smakuje ;-)

30 listopada 2011 - 00:34
Gosia (niezweryfikowany)

A czy można czymś zastąpić ten orzechowy ocet?

20 października 2011 - 14:57
Renata Targosz

Można klasycznym winnym lub balsamicznym. W ostateczności można go całkiem pominąć, zwłaszcza, jeżeli masz np. olej z orzechów.

20 października 2011 - 18:26
Atria (niezweryfikowany)

Widzę, że u Was też roszponkowo, roszponka to taka piękna modelka! Ostatnio także popełniłam sałatkę z roszponką i serem (ale nie kozim:))

http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2011/01/saatka-roszponka-feta-pomaran...

, roszponka to taka piękna modelka!
Ja mam jeszce dużo rukwi w lodówce, więc z chęcią spróbuję sałatki:)

ps. te zdjęcia to makro, prawda?

26 stycznia 2011 - 21:33
Renata Targosz

To prawda, że roszponka jest bardzo fotogeniczna ;-) - chyba najbardziej ze wszystkich sałat ;-)
A zdjęcia zrobiłam w odległości najbliższej, na jaką pozwolił mi obietyw (ale nie makro) i nie w trybie makro.

26 stycznia 2011 - 23:36

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania