Szukaj

Carpaccio z cukinii

Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Krótko blanszowana cukinia jest miękka, ale zachowuje delikatną chrupkość. Podobny efekt uzyskacie marynując plastry cukinii w przygotowanej oliwie cytrynowej - najlepsze będą te drobne i młode, czyli na początku sezonu.


Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Carpaccio
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: cukinię



Carpaccio z cukinii

Składniki:

2 małe cukinie (żółta i zielona)
oliwa extra vergine
sok z cytryny
kolendra (my mieliśmy natkę pietruszki)
ser długodojrzewający twardy (np. polski Bursztyn ewentualnie włoski parmezan lub Grana Padano)
orzeszki piniowe (pinoli)
sól
pieprz
cukier


Przed przygotowaniem polecam:

  • poradnik o tym, jak używać i do czego stosować kolendrę

Przygotowanie:

Umyte cukinie pokroić w podłużne, cienkie paski (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw lub "mandoliny"). Szybko zblanszować w osolonym wrzątku, a następnie zahartować lodowatą wodą. Osuszyć i schłodzić w lodówce. Wymieszać oliwę i sok z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Cukinię ułożyć na talerzu i polać przygotowaną oliwą cytrynową. Posypać płatkami sera, orzeszkami piniowymi przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i przybrać listkami kolendry. 

Carpaccio z cukini

Składnik główny: 
cukinia
Składnik główny: 
orzeszki piniowe
Rodzaj dania: 
Przekąska
Sałata/Sałatka

Komentarze

justa (niezweryfikowany)

Z wielu produktów robiłam już carpaccio, ale nie z cukini. Koniecznie muszę spróbować. To carpacci wygląda obłędnie.

05 stycznia 2013 - 23:14
Renata Targosz

I jest przepyszne :-) Najlepsze w sezonie, kiedy cukinie są drobne i młode - ja już nie mogę się doczekać ;-)

06 stycznia 2013 - 18:33
wykrywacz smaku (niezweryfikowany)

przepiękne zdjęcia!

05 sierpnia 2011 - 21:10
megii013 (niezweryfikowany)

Świetne zdjęcia, można dostać do Was maila?

03 sierpnia 2011 - 21:03
Renata Targosz

renata@artkulinaria.pl

03 sierpnia 2011 - 21:58
Pinkcake (niezweryfikowany)

Bardzo apetyczne danie!

03 sierpnia 2011 - 12:04

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania