Szukaj

Quiche z cukinią i bryndzą

Kawałki cukinii zatopione w kremowej bryndzy, na idealnym kruchym cieście. Początkowo upiekłam tą tartę na cieście francuskim (zdjęcie pierwsze), jednak efekt nie do końca mnie zadowolił. Pisałam o tym na fejsbuku (zobacz) i tak, jak zapowiedziałam, pieczenie powtórzyłam. Choć smak ciasta francuskiego uwielbiam, to nie sprawdza się ono w przypadkach faszerowania go płynnym nadzieniem. Wolę wypieczone spody, idealnie kruche i nawet odrobinę nie namoknięte. Dlatego za drugim razem postawiłam na ciasto kruche. Jego zaletą jest to, że można go najpierw upiec, a wystudzone przed faszerowaniem zachowuje później swoją strukturę. Jest idealne. Poprawiłam też proporcje zalewy jajeczno-śmietanowej, a raczej jajeczo-bryndzowej. Wyszła idealnie kremowa, bez posmaku jajek i z właściwą nutą bryndzy. Zaostrzoną Bursztynem.

Bardzo polecam. Quiche wygląda efektownie i jest przepyszna! Wymaga jednak użycia drobnych cukinii, które są mniej wodniste, bardziej jędrne i lepsze w smaku, niż te większe okazy.

Odsyłam Was również do wpisu Tarta i quiche - na czym polega różnica. Więcej przepisów na tarty i quiche znajduje się TUTAJ.


Quiche z cukinią i bryndzą

Składniki na ciasto kruche:

Najczęściej do quiche używam ciasta kruchego bez jajek, tym razem wykorzystałam jednak moje ulubione, na które przepis zamieściłam również tutaj.

  • 250 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 g soli
  • 50 ml wody

Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim foremkę do tarty. Dociskamy, nadmiar ciasta odcinamy wałkiem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, wsypujemy groch lub kaszę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, po tym czasie zdejmujemy folię z grochem i dopiekamy kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem nadzienia.

Farsz:

  • 800 g drobnej cukinii
  • 120 g bryndzy
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 50 ml śmietany 30%
  • 70 g sera Bursztyn 12-miesięcznego
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowujemy garnek do gotowania na parze. Odcinamy końce cukinii. Każdą kroimy na plastry o takiej grubości, jak wysokość formy do tart. Gotujemy na parze przez 3 minuty, w tym czasie przygotowujemy patelnię i rozgrzewamy na niej łyżkę oliwy z czosnkiem. Ugotowane na parze cukinie natychmiast wkładamy na rozgrzaną oliwę, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Smażymy chwilę, aż delikatnie uchwyci kolori i zdejmujemy z patelni do ostudzenia. Cukinia musia pozostać jędrna. Doprawiamy cukinię drugą łyżką świeżej oliwy extra vergine.

Ser Bursztyn ścieramy na małych oczkach tarki.

W misce ucieramy bryndzę na gładką masę, dodajemy całe, roztrzepane jajka i śmietanę. Dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą) i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Na wystudzone, kruche ciasto układamy kawałki cukinii. Posypujemy startym Bursztynem, dociskając go między kawałki cukinii. Zalewamy masą jajeczno-bryndzową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

Quiche smakuje doskonale zarówno na gorąco, jak i przestudzona.

Składnik główny: 
cukinia
Składnik główny: 
bryndza
Składnik główny: 
ciasto kruche
Rodzaj dania: 
Przekąska

Komentarze

Katarzynka (niezweryfikowany)

Zrobiłam i jest wspaniały! Od dziś to ciasto to nie tylko Twoje ulubione ciasto :) Jest bardzo maślane, ale delikatne i pięknie się piecze. Jednak przepisy od Ciebie są nie do pobicia.
Ciasta było trochę za dużo na moją foremkę, więc jeszcze zrobiłam małe babeczki z bekonem i porami. Wczoraj był obiad a dziś śniadanie. Dzięki Renia!

19 listopada 2013 - 10:52
Renata Targosz

Pozdrawiam Cię serdecznie :)

19 listopada 2013 - 16:21
A (niezweryfikowany)

Przepis wypróbuję, bo już mi ślina cieknie. Co to jest ser Bursztyn? czy odpowiada jakiemuś francuskiemu?

15 marca 2013 - 22:58
Renata Targosz

Bursztyn to ser, który przypomina włoski Grana Padano. Nie potrafię go przyrównać niestety do francuskiego. Bursztyn ma zwarty i lekko kruchy miąższ z charakterystycznymi kryształkami. Jest wytwarzany jest z  ekologicznego mleka z dodatkiem specjalnej podpuszczki i szczepionki. Spędza cztery doby w solance i dojrzewa przez 6, 8 lub 12 miesięcy - wszystko w zależności od gatunku Bursztyna. Powinien być serwowany w temperaturze pokojowej. Wówczas uwalnia pełnię swych złożonych aromatów. Jego Charakterystyczny miąższ powinien być łupany. Zobacz ten wpis, tam widnieje na głównym planie pierwszego zdjęcia.

Pozdrowienia ;)

16 marca 2013 - 12:58
A (niezweryfikowany)

Bardzo dziękuję za informacje. Uwielbiam sery (prawdziwe sery) w każdej postaci. Muszę skosztować Bursztyna
Pozdrowienia

16 marca 2013 - 22:41
Grzeczny Chłopiec (niezweryfikowany)

Przepiękne zdjęcia, zakochałem się :)

04 października 2012 - 11:49
przepisy.com (niezweryfikowany)

Pieknie ułozone i pokazane cukinie !!

co do połączenia smaków. zastosowałem podobny wariant w piwnych naleśnikach w z bryndzą i cukinią naleśniki z bryndzą i cukinią również wyszły rewelacyjnie, więc jestem w stanie sobie wyobrazić smak ;)

01 października 2012 - 11:14
Madziorek (niezweryfikowany)

Czegoś takiego właśnie szukałam!!! Tzn przepisu z dużą ilością cukinii. Kilka miesięcy temu przywiozłam ze sobą z Francji nasiona cukinii (odmiana okrągła) i zasiałam w ogrodzie dziadków. Oni nie lubią tego, a raczej - nie wiedzą za bardzo co to jest ;) więc nie ruszali tego, a to rosło i rosło jak na drożdżach. Przedwczoraj pojechałam do nich w odwiedziny i wróciłam z ogromną torbą niesamowitych okazów. Nie jest to wprawdzie 'drobna' cukinia jak wymaga tego przepis, ale czuję, że coś z tym uda mi się wykombinować ;)

21 września 2012 - 09:43
Renata Targosz

Oj to jestem ciekawa efektu z okrąglakiem :-)) Na pewno będzie wspaniale!

21 września 2012 - 13:59
zufik (niezweryfikowany)

Podobają mi się te porządne kawałki cukinii;)

07 września 2012 - 12:22
Wykrywacz Smaku (niezweryfikowany)

kapitalne połączenie smaków!Piękne zdjęcie, to z góry :)

22 sierpnia 2012 - 10:53
Nat (niezweryfikowany)

Te kawałki cukinii wyglądają obłędnie!

18 sierpnia 2012 - 20:35
Renata Targosz

Dlatego warto zdobyć drobne cukinie jednakowej grubości, wtedy efekt jest idealny ;)

19 sierpnia 2012 - 11:23
Evitaa (niezweryfikowany)

Jaka pyszna wytrawna wersja! :)

17 sierpnia 2012 - 16:19
Renata Targosz

Polecam do wypróbowania! :)

19 sierpnia 2012 - 11:19

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania