Pieczone szalotki są delikatne i świetnie komponują się z intensywnym w smaku kindziukiem, a orzechy włoskie nadają całej potrawie interesującego aromatu. Przygotowałam ją w ciągu dnia, odgrzałam wieczorem i podałam z czerwonym, wytrawnym winem. Takie rozgrzewające i pełne aromatu danie w mroźny wieczór smakuje doskonale!
Zapiekankę możecie wzbogacić pokrojonymi w plastry, ugotowanymi ziemniakami (trzeba będzie zwiększyć ilość zalewy śmietanowo-jajecznej). Wówczas będzie bardziej sycąca, w sam raz na obiad.
Jeżeli smakowała Wam pieczona cebula, z pewnością polubicie tą zapiekankę szalotkową :-) Koniecznie z czerwonym winem! ;-)
Polecamy też więcej przepisów na: Dania zapiekane
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: cebulę, orzechy
Zapiekanka z szalotek. Z kindziukiem i orzechami włoskimi
przepis na 2 osoby, naczynie na zdjęciu ma wymiary 20x12 cm
Składniki:
8 szalotek
8 plasterków kindziuka
garść łuskanych orzechów włoskich w połówkach
150 ml śmietany 30%
1 małe jajko
sól
pieprz świeżo mielony lub utłuczony
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (program pieczenia z nawiewem).
Szalotki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut - można sprawdzić wykałaczką). Odcedzić, przekroić na pół.
Jajko ubić i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną soli i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć przepołowione szalotki, pomiędzy nie włożyć plasterki kindziuka oraz orzechy. Zalać mieszaniną śmietanowo-jajeczną i posypać z wierzchu świeżo utłuczonym pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
Komentarze
Kocham kindziuk i kocham szalotki...! Świetna propozycja:)
Coś mi się wydaje, że ja to zrobię, Renatko...;)
Wspaniale, bardzo polecam :-)
A tak na marginesie, co za fajny zbieg okoliczości. Kilka razy dzisiaj do niej zaglądałam - bardzo chodzi za mną ten smak ;-)
Dodaj nowy komentarz