Szukaj

Kouign Amann z jabłkami

Krucha, karmelowa skórka. Maślane ciasto drożdżowe. Kouign Amann, czyli bretońskie ciasto maślane jest absolutnie wyjątkowe w smaku. U nas z dodatkiem soczystych jabłek.

Receptur na to nadzwyczajne ciasto jest bardzo wiele, wszystkie jednak  zawierają podstawowe składniki: mąkę, drożdże, wodę, cukier i solone masło. Jak w każdym przypadku, najważniejsze są proporcje. Zbyt duża ilość wody sprawi, że ciasto drożdzowe będzie maziste i klejące. Zbyt duża ilość cukru - przesadnie skarmelizowane. Po pierwszej nieudanej próbie (za dużo wody i cukru :-) ) udało mi się uzyskać odpowiednią konsystencję, strukturę i smak, które zapamiętałam, kiedy delektowaliśmy się tym ciastem w jego rodzimej Bretanii. Zapraszam do słodkiej podróży z bretońskim ciastem maślanym :-)

Pozostałe wpisy o cieście drożdżowym znajdziecie TUTAJ.


Kouign Amann z jabłkami

Składniki:

260 g mąki
170 g drobnego cukru kryształu
20 g świeżych drożdży
180 g masła solonego
150 ml wody
 pół łyżeczki soli


Dodatkowo:

50 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
2 duże jabłka
masło do smarowania foremki


Przygotowanie:

Masło i drożdże wyjąć z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę o średnicy 24 cm wylożyć papierem do pieczenia i delikatnie nasmarować masłem. Dwie łyżeczki cukru rozpuścić w 50 ml wody (składniki dodatkowe). Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół.

Przygotować rozczyn (mąkę, cukier i wodę odjąć ze składnikow głównych). Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, wsypać sól i partiami dodawać wodę (powinna mieć ona temperaturę około 37 stopni). Zagnieść ciasto, powinno nie być klejące, tylko gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.


 


Miękkie masło rozgnieść dłonią na papierze (tym od masła) i lekko schłodzić. Masło powinno pozostać elastyczne. Zbyt schłodzone nie będzie się dobrze rozwałkowywać z ciastem.

 

 

 

Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach  35 x 45  cm. Na wierzchu prostokątu nałożyć rozgniecione masło i posypać je równomiernie cukrem.

 

 

 

Każdy z rogów ciasta należy teraz zwinąć do środka w kopertę tak, aby dokładnie przykryć masło i cukier.






 

 

Rozwałkować na prostokąt.

 

 

 

 

Złożyć na trzy warstwy, tworząc mniejszy prostokąt – najpierw jeden z krótszych boków złożyć do środka...

 

 

 

 
... a na to drugi z krótszych boków. Ponownie rozwałkować na prostokąt i złożyć w taki sam, jak wcześniej, sposób.

 

 

Teraz delikatnie rozwałkować ciasto na kwadrat. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plasterki. Na wierzchu ułożyć w wachlarz plasterki jabłek, a rogi kwadratu założyć do środka.

Przełożyć ciasto do nasmarowanej masłem formy. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować pędzelkiem zanurzonym w wodzie z rozpuszczonym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut.

Podawać na ciepło, lub po ostudzeniu.Kouign Amann z jabłkami

Kouign Amann z jabłkami

Składnik główny: 
ciasto drożdżowe
Składnik główny: 
masło
Składnik główny: 
jabłka
Składnik główny: 
karmel
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Kasia, Architekt Na Szpilkach (niezweryfikowany)

Cieszę się, że trafiłam na Pani blog, jest rewelacyjny! Oprócz świetnych zdjęć i przepisów również nieco o historii i kulturze, dokładnie takiego bloga poszukiwałam. Nie mogę się oderwać :) Pozdrawiam serdecznie

17 listopada 2014 - 23:07
Gość

To ciasto jest pyszne! chyba każdy kto wraca z Bretanii mówiąc ciasto myśli Kouign Amann :)

04 listopada 2010 - 10:24

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania