Szukaj

Szarlotka z dynią i pomarańczą

Jesienna dynia z jabłkami i pomarańczą. Soczyste owoce zamknięte w kruchym cieście.

Ta szarlotka z każdym dniem nabiera głębszego aromatu pomarańczy. I jak każda lubi towarzystwo bitej śmietany lub lodów śmietankowych.

Pamiętajcie, aby przed połączeniem owoców zadbać o dobre ich odparowanie podczas smażenia/duszenia. Wówczas ciasto kruche nie namoknie od nadmiaru soków, a owocowa masa będzie miała idealną do krojenia konsystencję.

Polecam również:

 

Szarlotka z dynią i pomarańczą
(na foremkę o średnicy 24-26 cm)

Składniki na kruche ciasto:

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Składniki na farsz owocowy:

600 g pokrojonej w kostkę dyni
600 g pokrojonych w kostkę jabłek
2 średnie całe pomarańcze, z jak najcieńszą skórką
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
150 ml wody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół. Przygotować tortownicę o średnicy 24-26 cm. Z papieru do pieczenia wyciąć koło do wyłożenia dna oraz paski o szerokości takiej, jak wysokość rantu tortownicy.

Ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Wyciągnąć dno tortownicy, nałożyć na nie folię spożywczą i rozwałkować jedną część ciasta na koło o średnicy tego dna. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Formę złożyć i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Delikatnie posmarować masłem. Na dnie równo rozłożyć drugą część ciasta kruchego i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Całkowicie ostudzić.

Farsz:
Pokrojoną w kostkę dynię włożyć do rondelka wraz z 1 łyżką masła i 1 łyżką cukru. Krótko przesmażyć, dodać wodę, przykryć i dusić, aż zacznie mięknąć. Zdjąć przykrywkę i dalej dusić do odparowania wody.
Na dużej patelni przesmażyć pokrojone w kostkę jabłka wraz z łyżką masła i dwiema łyżkami cukru.
Do garnka z wodą włożyć całe, wyczyszczone pomarańcze. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie odlać wodę, zalać wrzątkiem i gotować następne 5 minut. Czynność z odlewaniem wody powtórzyć jeszcze raz. Całkowity czas gotowania pomarańczy to około 20 minut, w zależności od ich wielkości. W trakcie gotowania pomarańczy nie wolno nakłuwać. Miękkość sprawdzamy poprzez naciśnięcie owocu. Po ugotowaniu pomarańczy studzimy je, a następnie mielimy w maszynce z sitkiem o dużych otworach.

Do jabłek dodajemy dynię, przesmażamy razem, odparowujemy, a pod koniec dodajemy zmieloną pomarańczę. W razie potrzeby masę owocową dosładzamy i studzimy, aby była ciepła a nie gorąca.

Boki foremki z upieczonym i wystudzonym spodem wykładamy paskami papieru do pieczenia. Wkładamy masę owocową, dociskamy i równamy wierzch. Przykrywamy kołem z kruchego ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki.

Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, kontrolując wierzch placka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Zdjąć boki formy i papier. Posypać obficie cukrem pudrem.


Składnik główny: 
jabłka
Składnik główny: 
dynia
Składnik główny: 
pomarańcza
Składnik główny: 
pomarańcze
Składnik główny: 
ciasto kruche
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

kielbik (niezweryfikowany)

Wczoraj upiekłam, szarlotka wszystkim bardzo smakowała, już jej nie ma. Fajny sposób na dynię, którą bardzo lubię. Pozdrawiam

29 października 2014 - 21:02
elcia (niezweryfikowany)

wspaniała strona ,dopiero ją odkryłam.szarlotkę i sernik chcę zrobić i wiele innych przepisów i tartę.dziękuję za zdjęcia są boskie i za dokładne przepisy.do usłyszenia.

13 czerwca 2014 - 22:37
Henryk (niezweryfikowany)

Po raz pierwszy upiekłem to ciasto w październiku. Było super. Następnie kupiłem dużą "starofrancuską" dynię. Po odparowaniu zamroziłem 9 porcji dyni. Piekłem już 5 razy to ciasto, za każdym razem wychodziło super. Moi znajomi są zachwyceni!! Pomarańcze kupuję od znajomego straganiarza, które pochodzą z RPA - znakomite do tej szrlotki (cienka skórka, niewielka goryczka).
Pozdrawiam Henryk

14 lutego 2014 - 14:49
Jaga (niezweryfikowany)

Mam pytanie czy tą pomarańczę to mielimy ze skórką? A w ogóle to w jakim celu gotuję się tą pomarańcze ?

18 listopada 2013 - 21:12
Renata Targosz

Tak, mielimy ze skórą. A gotujemy w celu pozybycia się goryczki.

19 listopada 2013 - 00:18
Karolina-Jadalnik (niezweryfikowany)

Za nim o przepisie to najpierw o stronie.. najbardziej profesjonalna strona na której byłam. Wracam tu i wracam. Dziś byłam u znajomej i pokazałam jej to ciasto..bo sama mam zamiar zrobić jak znajdę czas to jutro...i jest teraz 01.23 i właśnie mi napisała, że je 2 kawałek zamiast spać... Zazdroszczę jej! O rezultacie mojej próby poinformuję:-)

20 października 2012 - 01:25
Renata Targosz

Witaj Karolino,
Cieszę się z Twoich odwiedzin i dziękuję za miłe słowa. Udanego wypieku życzę! :-)
Pozdrowienia dla Ciebie i Znajomej :-)

20 października 2012 - 10:05
Gość (niezweryfikowany)

Właśnie robię to apetyczne ciasto. Niepokoi mnie tylko to, że zmielone (w moim przypadku zblendowane) pomarańcze są dość gorzkie, mimo że usunąłm nadmiar albedo. Czy tak być powinno? Czy cukier to zneutralizuje? Nie chcę przez ten dodatek zepsuć całej masy, bo jej przygotowanie było dość pracochłonne.

17 października 2012 - 15:36
Renata Targosz

Ja dodałam pomarańcze w całości, bez usuwania albedo - i mimo tego było ok. Jeżeli przeszły cały proces obgotowywania, wymiany wody itp. nie powinno być problemów. Tak naprawdę pomarańcza uwalnia w tym cieście swój smak po upieczeniu. Z dnia na dzień coraz bardziej :-)
Powodzenia!

17 października 2012 - 15:44
Gosia (niezweryfikowany)

Właśnie zamroziłam 4 porcje dyni na przyszłe wypieki:-) Szarlotka była przepyszna i na ciepło i na zimno i nawet bez lodów. Dziś na kolację śledż z buraczkami, a jutro piekę tartę ze śliwkami. Pozdrawiam:-)

27 października 2011 - 18:13
Renata Targosz

Oj, wspaniale ;-) Również pozdrawiam!

27 października 2011 - 18:45
Gość (niezweryfikowany)

Pani Renato,
zabieram się za ten wypiek i chciałam zapytać czy pomarańcze muszą być zmielone? Nie mam maszynki do mielenia i zastanawiam się czy możliwe jest jej drobne poszatkowanie w robocie kuchennym?

27 października 2011 - 13:59
Renata Targosz

Jak najbardziej tak :-)

27 października 2011 - 15:29
Gość (niezweryfikowany)

witam
pomarańcze muszą być zalane całe, prawda?
pozdrawiam

27 października 2011 - 00:25
Renata Targosz

Tak - i nie powinny dotykać dna garnka

27 października 2011 - 00:33
Gosia (niezweryfikowany)

Ponieważ nie wyobrażam już sobie życia bez tej szarlotki nad szarlotkami, zastanawiam się czy nie moznaby było przygotować i zapasteryzować farsz do niej? Bo co będzie jak sezon na dynię się skończy.... A jeśli tak, to proszę o podpowiedź jak to zrobić prawidłowo? Pozdrawiam serdecznie:-)

25 października 2011 - 20:12
Renata Targosz

Rzeczywiście, można zapasteryzować ten farsz szarlotkowy. Wystarczy w końcowym etapie smażenia, kiedy wszystkie składniki są połączone przełożyć farsz do wyparzonych słoików, a dalej postępować jak w przypadku klasycznych konfitur i innych tego typu przetworów.
Rozważyłabym też dodatkowo inne opcje:
Pierwsza i chyba najlepsza: zamroziłabym dynię pokrojoną w kostkę. Potem wystarczy ją wyjąć i przyrządzić po rozmrożeniu tak, jak w przepisie.
Druga całoroczna - gdy dynia z zamrażalnika skończy się :-) - smaczna będzie szarlotka również  z samych jabłek i pomarańczy, bez dodatku dyni ;-)
 

25 października 2011 - 20:47
Gosia (niezweryfikowany)

Naprawdę trudno wyobrazić sobie smaczniejszą szarlotkę! Dodatek pomarańczy sprawia, że jest wyjątkowo aromatyczna i pachnąca. Idealna! Gratuluję takich wspaniałych umiejętności Pani Renato. Już zaczynam szukać sobie nastepnego przepisu do wypróbowania:-)

25 października 2011 - 18:20
Renata Targosz

:-)
Jutro będzie jeszcze smaczniejsza ;-)

25 października 2011 - 19:02
Gosia (niezweryfikowany)

Uff, szarlotka się piecze:-) Doczekać się nie mogę jaki będzie efekt. Wygląda świetnie, pachnie pamarańczmi w całym domu, więc powinno być super:-)

25 października 2011 - 16:18
Zyta (niezweryfikowany)

Dziękuję za możliwość korzystania z przepisów ,,okraszonych'' tak pięknymi zdjęciami I klarowną instrukcją ...już te przymioty pobudzają moją wyobraźnię...czuje zapach tej szarlotki ;-D

04 listopada 2010 - 23:53
Renata Targosz

Bardzo się cieszę :-)

06 listopada 2010 - 10:21
Gość (niezweryfikowany)

Intrygujące połączenie smaków, zwłaszcza ten dodatek pomarańczy. Bardzo apetyczne!

04 listopada 2010 - 10:27

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania