Szukaj

Naleśniki z mąką kasztanową, łososiem i twarożkiem

Takie śniadanie w zimowy poranek to spora dawka wiosennego nastroju. Delikatna słodycz mąki kasztanowej w cieście naleśnikowym sprawia, że w połączeniu ze słonym i wyrazistym łososiem wędzonym oraz delikatnym serkiem śmietankowym, otrzymujemy świetnie funkcjonujące smakowo trio. Bardzo lubię takie połączenia!

Jeżeli nie posiadacie mąki kasztanowej, a macie ochotę na takie śniadanie, możecie ją pominąć i usmażyć naleśniki tradycyjne. Sprawdzą się tutaj również naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej lub razowej.

Dobór zielonych sałat zależy od Waszych upodobań. Ja użyłam młode liście szpinaku, i choć to nie sezon na szpinak, to lubię i korzystam z jego całorocznej dostępności. Świetnie sprawdzi się sałata cukrowa, lodowa i roszponka.

Zapraszam na pyszne naleśniki z łososiem i twarożkiem.

 


Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania, Naleśniki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia wędzonego,
szpinak



Naleśniki z mąką kasztanową, łososiem i twarożkiem

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka
80 g mąki pszennej typ 450
30 g mąki kasztanowej
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
masło klarowane do smażenia

Farsz:
150 g łososia wędzonego
spora garść sałat lub/+ świeże liście młodego szpinaku
200 g twarożku śmietankowego
świeżo zmielony pieprz


Sos:

świeży koperek
jogurt naturalny
sól, świeżo zmielony pieprz


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Naleśniki możemy przygotować na dwa sposoby.
Z użyciem robota kuchennego - wówczas wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce i dokładnie wymieszać na bardzo gładkie ciasto.
Z użyciem trzepaczki/rózgi - do miski wbić całe jajka, dodać sól, cukier i mleko, wymieszać, ale nie ubijać. Stopniowo dodawać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Ciasto naleśnikowe odstawić (w temperaturze pokojowej) na 30 minut, aby odpoczęło.
Rozgrzaną patelnię posmarować stopionym klarowanym masłem i nalewać chochelką porcję ciasta naleśnikowego, kolistym ruchem przechylając patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całym jej dnie. Smażyć do momentu, kiedy wierzch naleśnika zetnie się, a następnie - przy pomocy łopatki - przewrócić na drugą stronę.
Smażyć chwilę, aż spód nabierze złocistego koloru.

Sałaty opłukać w zimnej wodzie. Twarożek śmietankowy doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem.

Na połowę naleśnika nałożyć plastry łososia, posmarować twarożkiem, nałożyć sałatę, złożyć na pół i zawinąć w dowolny kształt. Dekorować świeżym koperkiem, podawać z sosem jogurtowo-koperkowym.

,
Składnik główny: 
łosoś,
Składnik główny: 
twaróg,
Składnik główny: 
szpinak,
Składnik główny: 
sałata,
Składnik główny: 
koperek,
Składnik główny: 
łosoś wędzony,
Składnik główny: 
Zielono mi ...,
Rodzaj dania: 
Śniadanie,
Przekąska,

Komentarze

Mama Alergika (niezweryfikowany)

Aż się proszą by je wypróbować. Szukam pomysłów na wykorzystanie mąki kasztanowej i proszę jest:)
Pozdrawiam ciepło w ten mroźny wieczór:)

31 stycznia 2012 - 22:42
dana (niezweryfikowany)

Nie wiem, jak smakuje taki naleśnik (wierzę, że jest smaczny), ale to rewelacyjne zdjęcie zachęca do spróbowania tego przepisu. Dodam, że do tej pory nie wiedziałam o istnieniu mąki kasztanowej:)

29 stycznia 2012 - 17:19

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania