Orzeźwiający deser dla miłośników rabarbaru. Lekki i kwaskowy, z nutą słodyczy od wanilii.
Do deseru użyjcie taką odmianę rabarbaru, która w przekroju ma czerwone, a nie zielonkawe łodygi - będzie ładniej i apetyczniej prezentować się na talerzu. Jeżeli do gorącego wywaru z rabarbaru dodacie żelatynę, wówczas uzyskacie deser w postaci galaretki - równie atrakcyjną wersję o podobnym smaku.
Polecam też więcej przepisów na: Desery
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: rabarbar, morele
Chłodnik rabarbarowy z morelami i lodami waniliowymi
Składniki:
200 g drobnego rabarbaru
4 miękkie morele
400 ml wody
100 g cukru
4 gałki lodów waniliowych
kilka listków melisy lub mięty do dekoracji
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrawamy na pół. Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy przekrojoną wanilię. Końcówki rabarbaru odcinamy, łodygi kroimy na kawałki. Wkładamy do gotującej się wody z cukrem i wanilią. W razie porzeby dosładzamy. Odstawiamy szybko, aby tylko zmiękł, a nie rozgotował się. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Morele kroimy w cząstki.
Laskę wanilii wyciągamy z chłodnika, nasiona zeskrobujemy i dodajemy do płynu. Delikatnie mieszamy i nalewamy chłodnik do miseczki lub na talerz. Na środku umieszczamy cząstki moreli, a na ich wierzchu gałkę lodów waniliowych. Całość posypujemy siekanymi listkami melisy lub mięty.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz