Szukaj

Chłodnik rabarbarowy z morelami i lodami waniliowymi

Orzeźwiający deser dla miłośników rabarbaru. Lekki i kwaskowy, z nutą słodyczy od wanilii.

Do deseru użyjcie taką odmianę rabarbaru, która w przekroju ma czerwone, a nie zielonkawe łodygi - będzie ładniej i apetyczniej prezentować się na talerzu.
Jeżeli do gorącego wywaru z rabarbaru dodacie żelatynę, wówczas uzyskacie deser w postaci galaretki - równie atrakcyjną wersję o podobnym smaku.


Polecam też więcej przepisów na: Desery
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
rabarbar, morele


 

 


Chłodnik rabarbarowy z morelami i lodami waniliowymi


Składniki:


200 g drobnego rabarbaru
4 miękkie morele
400 ml wody
100 g cukru
4 gałki lodów waniliowych
kilka listków melisy lub mięty do dekoracji
1 laska wanilii


Przygotowanie:

Laskę wanilii przekrawamy na pół. Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy przekrojoną wanilię. Końcówki rabarbaru odcinamy, łodygi kroimy na kawałki. Wkładamy do gotującej się wody z cukrem i wanilią.  W razie porzeby dosładzamy. Odstawiamy szybko, aby tylko zmiękł, a nie rozgotował się. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Morele kroimy w cząstki.

Laskę wanilii wyciągamy z chłodnika, nasiona zeskrobujemy i dodajemy do płynu. Delikatnie mieszamy  i nalewamy chłodnik do miseczki lub na talerz. Na środku umieszczamy cząstki moreli, a na ich wierzchu gałkę lodów waniliowych. Całość posypujemy siekanymi listkami melisy lub mięty.


Składnik główny: 
rabarbar
Składnik główny: 
morela
Składnik główny: 
lody
Składnik główny: 
kwiaty
Rodzaj dania: 
Deser

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania