Szukaj

Podudzie z kurczaka w kremie śmietanowym z czosnkiem

Przyrumienione mięso z kurczęcia w białym sosie z bardzo aromatycznym czosnkiem. W duecie z tagliatelle stanowi danie wyśmienite oraz idealne na każdą porę roku.

Składniki:


12 podudzi z kurczaka
500 ml śmietany 30%
100 g pieczarek
2 główki czosnku
100 g masła
100 ml wina
olej do smażenia
sól
pieprz


Przygotowanie:

Końcówkę podudzia, od strony chrząstki odcinamy. Skórę obsuwamy w dół, aby odsłonić kostkę. Obsmażamy na gorącym oleju równomiernie ze wszystkich stron - do zrumienienia. Przyprawiamy solą i pieprzem. W rondlu umieszczamy całe, nieobrane ząbki czosnku, pokrojone pieczarki, całość podsmażamy lekko na oleju. Wkładamy do rondla zrumienione podudzia, podlewamy białym winem i dusimy do momentu odparowania. Zalewamy śmietaną, przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę wody.

Podudzia wyjmujemy z sosu i zachowujemy w cieple. W osolonym wrzątku gotujemy makaron, najlepiej tagliatelle.

Sos przecedzamy przez sito, dodajemy masło i miksujemy. Ząbki czosnku zachowujemy w całości (jak na zdjęciu) lub obieramy i miksujemy - wówczas powstałą masę czosnkową dodajemy do sosu śmietanowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowany makaron.

Podajemy na półmiskach lub w porcjach na talerzu.




Składnik główny: 
kurczak
Składnik główny: 
drób
Składnik główny: 
makaron
Składnik główny: 
tagliatelle
Składnik główny: 
czosnek
Rodzaj dania: 
Mięsa

Komentarze

jonathan (niezweryfikowany)

To jest absolutnie pyszne :)

11 czerwca 2013 - 15:38

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania