Szukaj

Żur wigilijny z grzybami

Żur wigilijny to kolejna, zaraz po barszczu z uszkami i grzybowej z łazankami zupa, która pojawia się na wigilijnych stołach. W moim rodzinnym domu od zawsze jedliśmy podczas kolacji wigilijnej aromatyczny barszcz czerwony.  Za to w domu rodzinnym Rafała królowała esencjonalna zupa grzybowa. Kiedy zapytałam Jego Mamę o wigilijny żur wspomniała, że kilkakrotnie go robiła. Gotowała go również Jej Mama. Udzieliła mi zatem kilku wskazówek i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszny żur wigilijny.

Żur wigilijny to postna zupa, którą przygotowujemy na wywarze z jarzyn i suszonych grzybów, a następnie zakwaszamy zakwasem żurkowym i zabielamy. Podawana jest z pokrojonymi na kawałki grzybami oraz z ziemniakami. O tym, jaką ilość grzybów suszonych użyjemy do przygotowania wywaru oraz ile zakwasu użyjemy do zakwaszenia decydują upodobania oraz tradycje wyniesione z domu. Żur, który przygotowałam jest esencjonalny i mocny. 


Polecam też więcej przepisów na: Dania wigilijne, Zupy
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam grzyby


 

Żur wigilijny z grzybami

Składniki:

40 g grzybów suszonych
marchew
pietruszka
seler
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
około 250 ml zakwasu żurkowego - lub więcej
około 50 ml śmietany 30% - lub więcej
kilka ziemniaków

Przygotowanie:

Suszone grzyby dokładnie, ale szybko opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do garnka i zalać wodą w takiej ilości, aby swobodnie pływały. Zostawić na całą noc.

Na drugi uzupełnić wodę do 2 litrów. Gotować pod przykryciem na małym ogniu  do momentu, kiedy grzyby zmiękną. Warzywa obrać, opłukać i dodać do gotującego się wywaru. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż zmiękną.* Osobno ugotować obrane ziemniaki (w całości lub pokrojone w kostkę).

Grzyby i warzywa wyjąć z wywaru i dolać zakwas żurkowy - stopniowo, aby uzyskać taką kwasowość, która będzie odpowiadała smakowi i upodobaniom. Dodać przepołowione ząbki czosnku.Żur chwilę gotować, skosztować i ewentualnie doprawić zakwasem żurkowym. Zupę zabielić śmietaną.

Wyregulować smak i kwasowość przyprawami, zakwasem i śmietaną.

Podawać z ziemniakami i pokrojonymi grzybami.

---

* Możecie również najpierw ugotować wywar z jarzyn, potem połączyć go z namoczonymi grzybami i płynem, w którym się moczyły - i dalej gotować. Moja Teściowa gotuje dwa osobne wywary i potem je łączy. Dodaje również trochę wody spod gotujących się ziemniaków. Najważniejszy jest efekt końcowy, aby uzyskać odpowiednią ilość wywaru - nie za esencjonalnego i nie za bardzo rozcieńczonego. U mnie z początkowych 2 litrów płynu odparowało około 500 ml, następnie dopełniłam je zakwasem i śmietaną. Pamiętajcie, że tego typu zupa wymaga własnego, indywidualnego regulowania smaku.

Żur wigilijny

,
Składnik główny: 
grzyby,
Składnik główny: 
ziemniaki,
Składnik główny: 
zakwas,
Rodzaj dania: 
Zupa,

Komentarze

Agnieszka Druga (niezweryfikowany)

Droga imienniczko, uczyniłam tak samo :). Wesołych Świąt!

23 grudnia 2012 - 16:45
Agnieszka (niezweryfikowany)

Żur popełniony :) do poniedziałku wytrzyma ( chyba ) :) nie dałam tylko śmietany a tak cały barszcz z Pani przepisu :) Pozdrawiam i Pogodnych Świąt ....

22 grudnia 2012 - 16:33
Renata Targosz

Wesołych Świąt :-)

22 grudnia 2012 - 16:54
Malgoska (niezweryfikowany)

Moja babcia, mama a teraz ja podaje na wigilie barszcz bialy z grzybami. Do barszczu podaje sie osobno gotowane ziemniaki przyprawiane podsmazona na masle cebula. Barszcz jest gotowany tylko z duzej ilosci suszonych grzybow, zakwasu, smietany/mleka i przypraw. Moja babcia i mama pochodza z okolic Rzeszowa.

19 grudnia 2012 - 20:45
marianek (niezweryfikowany)

tez pochodze spod rzeszowa,u mojej babci (ze strony taty) do takiego zuru dodawalo sie tez bialy twardy ser pokrojony w kostkę do dzis pamietam zapach i smak tego zurku,zreszta nie tylko ,przed swietami cala 'chałupa pachniala przeroznymi zapachami.Dzis to juz zamierzchla przeszlosc, a szkoda

16 grudnia 2013 - 14:28
zosia21 (niezweryfikowany)

piękne zdjęcie, uwielbiam taki żurek i robię go nie tylko od święta! nie dodaję tylko ziemniaków

03 października 2012 - 20:29
onionchoco (niezweryfikowany)

W zalewie barszczu i grzybowej (nie żebym miała coś przeciw :)) to przepis zjawisko. Baardzo zimowy, rozgrzewający, świąteczny i zupełnie mi nieznany :) U nas gwiazdka to rosół borowikowy albo zupa kurkowa. Kusisz żeby przełamać tradycję... pozdrawiam

21 grudnia 2011 - 16:11
Renata Targosz

Jak się okazuje, tradycje domów i regionów sięgają głębiej, niż przypuszczamy. Nie tyle dla przełamania wszechobecnych zwyczajów, ale dla wyciągnięcia na światło dzienne tych, które są mniejszością - warto promować takie tradycje.

A żur - jest wspaniały :-)

21 grudnia 2011 - 18:19
Jswm (niezweryfikowany)

muszę i ja spróbować, albo namówię Mamę ;) u nas bywał bez śmietany, z drobno siekanymi grzybami i z pieprzem w dużych ilościach

19 grudnia 2011 - 17:51
Renata Targosz

Jeżeli ugotujesz, lub ugotuje Twoja Mama napisz - i może nawet zrób zdjęcie ;-) Jestem bardzo ciekawa, jak wyjdzie w wersji, którą pamiętasz, kiedy robiła tą zupę Twoja Babcia. Z żurami, barszczami i wieloma innymi jest tak, że różnią się one w zależności od regionu Polski i rodzinnych tradycji. 

19 grudnia 2011 - 22:28

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania